Чернокожи и бедни жени решават кой ще бъде следващият президент на Бразилия

0
28
Чернокожи жени
Снимка: Pixabay

В неделя бразилските гласоподаватели ще решат кой ще бъде техен президент през следващите 4 години, а според социологическите проучвания и експертите сега жените ще имат ключово значение за крайния резултат от вота. Този път електронните машини за гласуване ще показват имената само на двама кандидати, както беше решено на първия тур на изборите на 2 октомври. Кандидатите са бившият президент Луис Инасио Лула да Силва от Работническата партия и настоящият президент и кандидат на Либералната партия Жаир Болсонаро, пише „CNN“.

На първия тур Лула да Силва получи 57,2 млн. гласа (48,4% от общия брой) в своя полза, което е с 1,8 млн. гласа по-малко от необходимото за достигане на прага от 50% за победа. Болсонаро получи малко над 51 млн. гласа (43,2% от общия брой), а на далечно трето място се нареди най-известната жена, участвала в досега изборите Симона Тебет от партията „Бразилско демократично движение“ с почти 5 милиона гласа.

Социологическите проучвания прогнозираха по-слабо представяне на Болсонаро преди първия тур, но в рамките на допустимата грешка те бяха точни по отношение на процента гласове, които Лула да Силва можеше да получи. Сега, в този последен етап на силно поляризираната надпревара, някои от изследователските институти, които провеждат тези проучвания, обръщат по-специално внимание на избора, който правят жените гласоподаватели. Жените са 51,1% от населението на Бразилия и съставляват 53% от избирателите. Казано с други думи, понастоящем жените избиратели са с над 8 милиона повече от мъжете.

Експертите смятат, че в предишни години тази разлика би имала по-малко значение за успеха на кандидатите за президент. Според антроположката Росана Пинейро-Мачадо, професор в Географския факултет на Университетския колеж в Дъблин, Ирландия, ядрото на поддръжниците на Болсонаро си остава мъжко, като до неотдавна бразилските жени са били по-малко ангажирани с политиката и често просто са гласували за същия кандидат като съпрузите си.

Росана Пинейро-Мачадо твърди, че това е започнало да се променя след феминистката пролет през 2015 г., благодарение на популяризирането на феминизма в медиите и учебните заведения, когато политиката се е превърнала в тема, по която се говори сред всички жени.  По нейни думи резултатът от това растящо политическо съзнание сред жените е нарастващата опозиция срещу Болсонаро от страна на жените и особено на бедните жени, чието недоволство е породено от кризата, свързана с глада и бедността, която се изостри по време на неговото управление.

Нуждата от привличане на жени избиратели и недоволството от политиката на Болсонаро сред определени групи жени намира все по-голямо отражение както в кампаниите на Болсонаро, така и в тези на Лула да Силва, в които известни жени са показани в светлината на прожекторите, за да привлекат подкрепа за кандидатите. Кампанията на Болсонаро разчита на участието на първата дама Мишел Болсонаро и на евангелистката пасторка Дамарес Алвес, която е бивша министърка на жените, семейството и правата на човека, а наскоро беше избрана за сенатор. Тази на Лула да Силва, от своя страна, има подкрепата на Симона Тебет и на съпругата му, социоложката Розанжела да Силва, която играе активна роля в координирането на програмата на кампанията, както и в диалога със симпатизантите.

Дори сред жените класата и расата ще разединят избирателите

Макар че данните от социологическите проучвания могат да се окажат погрешни, има и други социално-икономически и културни тенденции, които могат да помогнат да се разбере как ще гласуват жените в неделя.

Според Института „Мариела Франко“, създаден, за да разшири наследството и идеите на убитата през 2018 г. общинска съветничка в Рио де Жанейро, понастоящем чернокожите жени са най-голямата демографска група в страната, като съставляват над 25 % от населението. Тази група е съставена предимно от потомци на поробени хора, сочи базата данни за трансатлантическа търговия с роби, която картографира данни за движението на поробени хора по света, Бразилия е имала най-много поробено население от всички страни, участвали в трансатлантическата търговия с роби. Тази демографска група също така е преобладаващо бедна, като по време на пандемията от COVID-19 нейното положение се влоши изключително много. Социолозите посочват, че макар и да е трудно да се каже със сигурност, е много вероятно тази група да подкрепи Лула да Силва.

Проучването на института „Datafolha“ също така показва, че Лула да Силва е начело сред гражданите с най-ниски семейни доходи, като 57 % от тях са заявили, че ще гласуват за него, в сравнение с 37 % за Болсонаро. За тази тенденция допринася и фактът, че Болсонаро продължава да произнася мизогинистични речи и да отправя подобни жестове, което още повече го отдалечава от тази група гласоподаватели.

Росана Пинейро-Мачадо смята, че ако чернокожите и бедните жени са по-склонни да гласуват за Лула да Силва, то кампанията на Болсонаро ще разчита на подкрепата на две други демографски групи. Първата се състои от също толкова бедни и преобладаващо чернокожи, но по-възрастни жени с евангелистки възгледи, които подкрепят Болсонаро главно заради неговата морална програма, особено обоснована от страха от упадъка на традиционните роли на половете в страната. Втората група са жени, принадлежащи към висшата средна класа на Бразилия, които според експертите се стремят да следват по-елитен и консервативен начин на живот, основан на неолиберални и религиозни ценности.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments