Черешова задушница 2025: Денят, в който душите се прибират в отвъдното

Православните християни в България почитат паметта на мъртвите с жито, вино и череши

0
142
Жена с подавка за Черешова задушница
Жена с подавка за Черешова задушница. Снимка: Искра.бг

В съботата преди Петдесетница, православните християни в България отбелязват Черешова задушница — ден за почит към починалите близки и молитва за упокой на душите им. Тази задушница е особено значима, тъй като се вярва, че на този ден душите на мъртвите, които са били „на свобода“ след Велики четвъртък, се прибират в отвъдното.

Задължителни подавки на Черешова задушница

ads

Подавките, които се раздават на този ден, имат дълбока символика и са израз на уважение към покойниците. Сред тях задължително присъстват:

  • Варено жито (коливо): Символизира възкресението и вечния живот. Обикновено се приготвя със захар, канела и счукани орехи.
  • Обреден хляб или питка: Представлява тялото Христово и е неизменна част от подавките.
  • Червено вино: Използва се за преливане на гроба в знак на почит и символизира кръвта Христова.
  • Череши: Те дават името на тази задушница и се възприемат като символ на преходността на живота. Раздаването им е израз на милосърдие и спомен за покойниците.
  • Други сладкиши и плодове: Често се добавят дребни сладки, бисквити или сезонни плодове като кайсии и ягоди.

Трябва ли задължително да има череши?

Въпреки че черешите са характерни за този ден и дават името на задушницата, тяхното присъствие в подавките не е строго задължително. Важно е подавките да бъдат поднесени с уважение и молитва, независимо от конкретните храни, които съдържат. В някои региони на страната се спазват различни традиции и обичаи, като например боядисване на червени яйца или използване на орехови листа.

Обичаи и поверия

На Черешова задушница се спазват редица обичаи:

  • Посещение на гробовете: Близките почистват гробовете, палят свещи и преливат с вино.
  • Раздаване на подавки: Храната се раздава с думите „Бог да прости“ и се приема с отговор „Прости, Господи“ или „Бог да прости“.
  • Избягване на работа: На този ден не се извършва домакинска или земеделска работа, за да не се разгневят душите на починалите.
  • Не се ядат череши преди да се подадат: В някои райони се вярва, че първо трябва да се даде на мъртвите, за да не се обиди душата им.

Черешова задушница е ден на смирение, размисъл и почит към паметта на починалите. Независимо от конкретните подавки, най-важното е да се поднесат с уважение и молитва, като израз на любов и спомен за близките, които вече не са сред нас.

Присъединете се към нашия Телеграм

Лятна мусака с тиквички и ориз: вкус от градината на баба

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments