Черешопроизводители в Кюстендил излизат на протест

0
1602
Череши
Череши. Снимка: Pixabay

Черешопроизводителите в Кюстендилско подготвят протест. Те го организират в социалната мрежа „Facebook“ и призовават всеки, който има череши и е недоволен от ниските изкупни цени да донесе една касетка и да я изсипе на площада.

Очаква се протестът да започне в 12:00 часа на 27 юни на площад „Велбъжд“.

Преди броени дни съобщихме за производител на череши от Кюстендил, който унищожава реколтата си в знак на протест. Той е недоволен от ниските изкупни цени на продукцията. Затова е решил, че е по-добре да я унищожи, отколкото да я продаде на безценица.

Видео: Вики Тодорова, Facebook

В началото на месеца стана ясно, че изкупната цена е около 0,80 стотинки за килограм, което е голям спад спрямо други години, когато тя е варирала между 1 лев и 1,20 лева. Като причина изкупвачите посочват COVID-19. Приблизително 7000 тона е черешовата продукция в Кюстендилско. Производителите питат къде ще отиде тя. Те не разчитат и на по-висока цена за по-късните сортове, след като практиката показвала, че по-високите цени са в началото на кампанията. Ако преработвателите са презапасени още отсега, няма как интересът и съответно цената да се повишат.

Очакваме вашите снимки и сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments