Частните съдебни изпълнители предлагат да няма описи и запори два месеца след извънредното положение

0
155
Документи
Снимка: Pixabay

От Камарата на частните съдебни изпълнителни предлагат да няма описи и запори два месеца след края на извънредното положение. Те се аргументират с това, че тези действия са най-масови и са предпоставка за разпространение на коронавируса, защото длъжниците се принуждават да обикалят банки, кантори и институции с оглед доказване на несеквестируемост. Това от своя страна се отразява неблагоприятно и на психическото здраве на хората.

Освен това силно се навлиза в имуществената сфера на гражданите. От Камарата на частните съдебни изпълнителни считат, че щом останалите способи за събиране на дългове са в ход, това е разумен компромис между правото на кредиторите да получават изпълнение на съдебното решение и да се запази финансовата стабилност на длъжниците.

Друга група предложения са свързани с намаляване на последиците от икономическата криза. Камарата предлага да се даде възможност за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса. Включително и да се извършат доброволни продажби на имущество чрез публичен търг, без да е издаден изпълнителен лист, както и да се даде възможност на купувачите да закупуват имоти на публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване на справедливи цени.

Предложението за доброволно погасяване на малките дългове без намесата на съда е от миналата година. От Камарата обаче смятат, че при сегашната ситуация то може да изиграе изключително важна роля не само за малките вземания.

Според частните съдебни изпълнителни ще се спестят много разходи на гражданите и на бизнеса. От Камарата са готови да представят и конкретни текстове за предлаганите от тях промени, които те определят като задължителни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments