Част 1: Столовата на животинските патогени (18+)

0
302
Мокрите пазари в Индонезия
Кадър: YouTube

Внимание: Статията съдържа смущаващи картини и описания на насилие срещу животни. Не се препоръчва за лица под 18 години, бременни и хора със слаби нерви.

Главите на две заклани прасета се взират в нищото на една от масите. На друга се виждат овъглените тела на кучетаМалко по-нататък се виждат прилежно нанизани на връв тела на прилепи, под които се е образувала малка локва кръв. Те са изпечени до тъмнокафяв цвят най-вероятно с горелка или на грил. В малките им усти се виждат низове от остри зъби. Хрупкаво изпечените им крила са наредени на ветрината зад тях. 

Това е екстремният пазар Томохон в индонезийската провинция Северно Сулавеси, а Иол очаква следващия си клиент. 

Мокирят пазар Томохон
Кадър: YouTube

Дебели парчета месо са наредени на окървавения тезгях пред него. Подобни парчета месо от различни животни са навсякъде около него.

Доскоро прилепите са били търсен продукт на пазара, но търговците твърдят, че с COVID-19 това се е променило. 

“Заради коронавируса бизнесът ми изнемогва. Сега продавам едва 5-6 кг прилепи, като в нормални дни продавам поне 40-50 кг, споделя Игол. 

Спадът в продажбите означава, че той трябва да продава повече свинско, за да изкара допълнително приходи. Ситуацията е подобна на близкия традиционен пазар Ланголан

“Прилепите трудно се продават, тъй като хората се страхуват. Повечето са чували, че коронавирусът е пренесен от прилепи и не смеят да си купуват”, коментира Партис от сергията си. 

Малка купчина от прилепи на шиш се вижда на края на масата й. 

“Преди продавах между 100 и 200 кг. прилепи на ден, а сега едва продавам 25 кг. Останалите ги взимам вкъщи”, споделя тя. 

След като се зародиха спекулациите, че коронавирусът може да е прехвърлен върху хората от животни на пазар в китайския град Ухан, търговията с екзотични и диви животни отново се превърна в център на общественото внимание. 

Първите съмнения на учените бяха, че вирусът може да се е прехвърли от прилепи и дори мравояди, продавани на китайските пазари за месо. 

Макар и пътят на предаване на вируса да продължава да се разследва, от Световната Здравна Организация (СЗО) коментираха, че към момента “всички доказателства  относно COVID-19 сочат, че “SARS-CoV-2” има животински произход

СЗО изчислява, че 75% от всички нови и зараждащи се инфекциозни болести имат зоонотични, което означава, че произлизат от животни.

Общо 60% от всички инфекциозни болести сред хората са зоонотични. 

Учените вече са наясно, колко смъртоносни могат да бъдат те, като “SARS” и ебола само само два от “вирусите убийци”, прехвърли ли се от животни върху хората. Чумата от друга страна погубва значителна част от популацията през 14-ти век. Бясът също така може да е почти смъртоносен, след като се проявят първите симптоми. 

Сега се зароди и COVID-19 с опустошителните си последици за човечеството и световната икономика. Някои смятат, че зарази като коронавируса имат по-големи шансове за прехвърляне върху хората на т.н. “морки” пазари, където се продава месо, риба, плодове, зеленчуци и понякога екзотични диви животни. Други обаче твърдят, че не мокрите пазари са проблемът, а търговците на диви животни.

Без значение каква точно е истината, активисти смятат, че пандемията е последното предупреждение, че трябва да се въведат промени в търговията с дивечово месо, за да се предотвратят бъдещи пандемии.   

Колко реален е рискът?

Главният експерт на индонезийската група за борба с коронавируса Уики Адисасмито наскоро предупреди да не се консумира дивечово месо, тъй като мокрите пазари са “столовата на животински патогени” и “консумацията на дивечово месо е игра с огъня”

Данни на Световната Здравна Организация сочат, че по-голямата част от новите заразни болести сред хората произлизат от животни и имат потенциала да се развият в пандемия. 

Зоонотичните заболявания са болести, прихванати от животни, като такива са бясът, антраксът, “SARS“ и “MERS”.

Те могат да се предизвикат от вируси, бактерии, паразити и гъбички, като могат да навлязат в човешкото тяло по редица начини като например чрез ухапване, замърсяване с кръвта на животното или изпражненията му, чрез храна или по въздушно-капков път. 

Зоонозията – научното название на подобен тип зарази, е в основата на някои от най-тежките епидемии в историята на човечеството. 

Експертът по безопасност на храните и животински болести към СЗО д-р Питър Бен Ембарек коментира: Всички големи пандемии от миналото са свързани по един или друг начин с животните и контакта ни с тях”

“Например испанският грип, грипната пандемия от 2009 г., както и някои други заболявания от последните няколко десетилетия, са всички свързани по един или друг начин с животните и взаимодействията ни с тях”. 

Добрата новина е, че не всички зоонотични болести са смъртоносни. 

Някои от тях не се адаптират добре на човешкото тяло и не водят до значителна опасност за общественото здраве, но други като COVID-19 се адаптират много по-успешно и се разпространяват с лекота. 

Лошата новина е, че повече експерти вярват, че следващата пандемия отново ще бъде породена от вирус, прехвърлил се от животните. 

И предвид че все активно си взаимодействаме с тях, рисковете стават все по-големи. 

Проф. Стенли Фенуик, доцент по инфекциозни болести в университета Туфтс в САЩ, добавя: “Бих казал, че възможността е изключително голяма следващата подобна инфекциозна епидемия сред хората да се прехвърли от животните и по-конкретно от дивите животни

Кристи Уилямс, директор на Световния фонд за природата (WWF) за азиатско-тихоокеанския регион, е съгласна, като добавя: “Навсякъде, където дивите животни са в контакт с хората и тази общност има дори и най-базовата връзка с останалия свят, било то и просто автобусна линия, бих казала, че опасността за всички става много реална”

“Коронавирусът е предупредителен изстрел, като следващият може да е далеч по-смъртоносен”.

 Мокрите пазари

След избухването на пандемията от COVID-19 в Ухан китайското правителство забрани консумацията и търговията с дивечово месоВ останалите част на света обаче дивите животни продължават да се продават за храна, медицина и дори за домашни любимци. 

Месеци, след като коронавирусът бе свързан с дивечовото месо в Китай, “SkyNews” установи, че мокрите пазари в Югоизточна Азия продължават да работят на пълни обороти. 

На 10 май 2020 екипът на телевизията засне четири пазара в региона Меконг във Виетнам, включително и в Там Нонг. 

До този момент над 4 милиона души вече бяха заразени с коронавируса, като жертвите достигнаха 280 000 души

На една от сергиите се продаваха живи плъхове, натъпкани в голяма клетка и катерещи се един върху друг в очакване да бъдат избрани от клиент. Те са евтин източник на протеин и популярно ястие в региона, като биват сготвяни на място.  При поръчка плъхът се вади от клетката, блъска се в масата, за да се умъртви, след което се изчиства и сварява във вода на пода. 

Освен плъхове има и пълни клетки с кокошки, докато отстрани се виждат големи парчета месо, висящи на куки на съседните сергии. Макар и мокрите пазари често да се демонизирани, много от търговците там продават плодове, зеленчуци и прясна храна и поради това пазарите не са чак толкова наболял проблем. 

Опасността от разпространяване на вирусно заболяване се заражда, едва когато живи животни и особено такива от дивата природа, достигнат сергиите на пазарите. 

Проф. Фенуик, които дълги години работи в Югоизточна Азия по проекти, финансирани от “USAID” за борба със зараждащите се пандемии, коментира: “Когато животните са в естествения си хабитат дори и хора да живеят в близост, рисковете от заразяване са относително малки”.

“Но когато множество животни от дивата природа са внесат в човешка среда, каквито са пазарите, и са в близост до стотици и дори хиляди хора всеки ден, тогава рисковите драстично се повишават и вероятността от прехвърляне на патоген става голяма

По продължението на делтата на Меконг, където се намира пазара на Тан Хонг, “SkyNews” се среща с Тайнх, който пазарува за обяд. Встрани от пътя се вижда шаваща пълна със змии торба, купчина метални клетки, пълни с различни птици, сред които нощна чапла, воден петел и висока бяла птица, която местните обясняват, че е дива чапла. 

Тайнх се спира на “млад див щъркел”, който продавача убива, блъскай го в земята, след което му сваля перушината и го изпича с горелка. 

Макар и да признава, че се опасява от COVID-19, когато посещава пазара, той твърди, че дивечовото месо е “вкусно и хранително” и добавя, че е вярвал, че е по-безопасно. 

За много от местните жители подобни пазари са част от културата на нацията. Пазаруващите предпочитат дивечовото месо, защото е евтино, прясно и по-хуманно от фермерството, но опасността от разпространяване на заболявания остава наболял проблем. 

Дори и с плановете на виетнамското правителство да се въведат аналогични на Китай мерки за мокрите пазари, подобни гледки се наблюдават в цял свят. Екипът на “SkyNews” засне през май на пазара Томохон в Северно Сулавеси, Индонезия, множество сергии продаващи кървави изпечени прилепи, сварени кучета и живи птици

На други места могат да се видят разпорени змии, висящи на куки и парченца животински изрезки захвърлени на пода. 

В Ланголан мухи са накацали по парчета месо, докато улични кучета обират остатъците от масите, а едно дори облизва дръвника, където се колят животните. 

Мокрият пазар в Ланголан
Кадър: YouTube

Голяма част от животните, които се продават там, вече са мъртви. В коментар на кадрите, проф. Фенуик коментира: “Тази среда е много, много рискова”

“Предвид ниската хигиена, смесването на различни видове и фактът, че улични кучета обикалят пазара, се налице всички нужни фактори – живи животни, мъртви животни, изрезки от животни и най-вече хора”.

“Търговците не носят ръкавици, нито маски, а дори на места са голи”. 

“Прилепи се продават редом с прасета, като различните видове съществуват в различни флора и са уязвими на междувидово предаване на болести”.

“Нужно е един да се разболее от COVID”. 

От кадри от началото на април, заснети от активисти на организацията “Хора за етично отношение към животните” (PETA), се вижда, че в Томохон се продават и живи котки

В Северна Суматра организацията разкрива, че се продават живи прилепи с медицински цели. 

В отговор на въпросите на “SkyNews”, Министерството на околната среда и горите на Индонезия коментира, че има около седем традиционни пазара, на които се продава дивечово месо и Томохон е един от тях. 

Същевременно обаче само местните власти имат правото да ги затворят, като се опитват да окуражат хората да ограничат лова, консумацията и търговията с диви животни. 

Градският секретар на Томохон Харълд В. Уолоуанг коментира, че няма планове за затварянето на пазарите, тъй като са част от местната култура и икономика, и са в интерес на хората. 

Вместо това са наложени правила за социална дистанция и са поставени контролни пунктове, за да се ограничи внасянето на диви животни и консумацията им, както е планирано, добавя той. 

Твърди се, че броят на кучета, котки и прилепи, които се внасят в пазара е спаднал, след като дистрибуцията им е била засегната от COVID-19.

Уолоуанг коментира още, че забраната за консумация на прилепи е трудна задача, тъй като няма закони против нея. 

Властите в Ланголан коментираха за “SkyNews”, че са завели разследване на база репортажа и че забраната за продажба на живи животни е въведена с обявяването на пандемията от COVID-19. 

Д-р Бен Ембарек от СЗО смята, че търговията с всякакви диви животни, които директно се внасят в пазарите и се продават за храна трябва да бъде забранена, тъй като представлява прекалено голям здравен риск от зараждане на нови болести”.

И макар пазарите, където диви животни са държани в плен и убивани редом до хранителни продукти, да са сериозен проблем, самите видове диви животни представляват заплаха. 

Например приматите поради своят сходност с хората са много по-уязвими на зарази, които могат да се прехвърлят върху човека, докато гризачите и прилепите поради голямата си многочисленост също могат да прехвърлят редица патогени върху хората. 

Кристи Уилямс от “WWF” коментира: “Знаем, че видове като гризачи, прилепи, цивети, по-дребни месоядни животни и панголини са изключително рискови и всички пазари, които ги продават редом с други животни и хранителни продукти, представляват заплаха за общественото здраве”

“Смятам, че е редно да сме предпазливи и да допуснем, че всеки вид диво животно може да пренася зараза, която има потенциала да блокира света отново”. 

Очаквайте продължение…

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments