Чакали са забелязани в Морската градина в Бургас

8
13607
Чакал
Чакал. Снимка: Георги Каридов, Facebook

Чакал е видян в Морската градина в Бургас. Животното е било фотографирано на една от поляните между Пантеона и Флората, а след това кадрите са били споделени във Facebook. За броени часове постът е събрал десетки коментари. И други бургазлии разказват, че са виждали чакали:

„Откъм солниците са дошли.“

„И аз видях на входа към „Воденицата“. Пресече пътя откъм 13 блок в „Лазур“.“

„До „Цурка“ е пълно.“

„Да…заради конната база се навъдиха много. Излизат си на алеята до Северния плаж сутрин…“

Чакалите обикновено са асоциирани с дивата природа, но в градовете могат да намерят разнообразни източници на храна – като например кофите за боклук в Морските градина. Те са всеядни животни, като се хранят не само с мърша, но и чрез активен лов. Техните дълги крака и извити кучешки зъби са пригодени за ловуване на малки бозайници, птици и влечуги.

Чакалите могат да станат причина за разпространението на различни болести, нарушаване на баланса в екосистемата и да създадат различни здравни опасности за домашните любимци. Те могат да са и носители на болести, като често не са пряко засегнати от тях. Въпреки това, те могат да играят роля в разпространението на някои инфекции. Някои от болестите, които могат да бъдат асоциирани с тях, включват:

  1. Кучешка лептоспироза: Чакалите могат да бъдат носители на лептоспира – бактерия, която може да предизвика сериозни инфекции при хората и животните.
  2. Бруцелоза – Това е инфекциозно заболяване, което чакалите могат да пренасят и разпространяват. То може да засегне различни видове животни и хора.
  3. Бяс – В региони, където има бяс, чакалите могат да бъдат носители.
  4. Токсоплазмоза – Чакалите могат да се заразят с Токсоплазма и да я предават на други животни и хора.

Важно е да се отбележи, че възможността от предаване на болести от чакалите към хората е обикновено ниска, но все пак взаимодействието с тези животни изисква предпазни мерки.

Абониране
Известие от
guest

8 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Stan
Stan
2 месеци по-рано

Чакал, друг път! Бездомно псе със смесено родословие 🙂

Бургазлия
Бургазлия
2 месеци по-рано

Това са сътрудници на Нотариуса,но предрешени в очакване да отмине бурята…

СТРОГОВЗОР
СТРОГОВЗОР
2 месеци по-рано

ПЪЛНО.Е.КАНАЛА.НА.СОЛНИ
ЦИТЕ

ХАЧО
ХАЧО
2 месеци по-рано

АМА.КАКВО.ЧАКАТ.ЛОВ
НИТЕ.ДРУЖИНКИ

ApoCalyPsy.Now!!!
ApoCalyPsy.Now!!!
2 месеци по-рано

От 3 месеца ги чувам, преди месец ги засякох на хотел парк. Винаги след 1-2 сутрин, но тези снимки са близо до нас „м/у пантеона и бункера“, ловят котки и др. Дребни животни, като се възползват и от безплатната храна, оставяна от котколюбците, мислищи си, че помагат на горките животни. До сега не съм ги засичал в квартала, само в градината. 4 са на брой, вероятно майка и баща с 2 отгледани отрочетата. До колкото съм успял да ги наблюдавам, идват от около гробищата, малко вероятно от солниците

ApoCalyPsy.Now!!!
ApoCalyPsy.Now!!!
2 месеци по-рано

Казвам от гробищата, понеже първата ми засечка с тях беше в Зорница, на пресичане към парка, те идваха от към Изгрев. Ареалът на семейство чакали може да е много голям, особено с такъв дълъг парк, като Бургаския. С новите казани, няма как да налазват, но да, конната база може да ги привлича с миризма, но малко вероятно да се задържат там, те са умни и конете не са тяхна плячка, въпреки установените там вредители. Капаните, можеш би, най – много ги привличат, но впечатление ми прави, че те ловуват. Интересно е, защо толкова насам, в Лазур, може би демографски процеси,… Прочети още »

Tito14
Tito14
2 месеци по-рано

Край Несебър е пълно в зоната зад Жанет

trackback

[…] Чакали са забелязани в Морската градина в Бургас […]