CDC: Вариантът Делта изглежда се разпространява толкова лесно, колкото варицелата, и причинява по-тежка инфекция

0
8
Дози с ваксина
Снимка: Министерство на здравеопазването

Настъпващият все по-широко в САЩ вариант на коронавируса Делта изглежда причинява по-тежко заболяване и се разпространява толкова лесно, колкото варицелата. Това твърди нов вътрешен документ на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) – информация, цитирана от “CNN”.

Документът очертава непубликувани данни, които показват, че напълно ваксинираните хора могат да разпространяват варианта Делта със същата честота като неваксинираните хора. Директорът на CDC д -р Рошел Валенски потвърди автентичността на документа, за който първо беше съобщено от “The Washington Post”. Пред „CNN“ тя заяви:

“Мисля, че хората трябва да разберат, че тук не вием напразно като вълци. Това е сериозно.”

“Това е един от най-преносимите вируси, за които знаем. Морбили, варицела, този – всички те са с бързи разпространение.”

CDC е планирал да публикува данните в петък, които ще подкрепят противоречивото решение на Валенски да промени насоките за напълно ваксинирани хора. Тя каза, че във вторник CDC препоръчва дори напълно ваксинираните хора да носят маски на закрито на места, където предаването на вируса е продължително или с висока честота. Тя каза, че всички в училищата – ученици, служители и посетители – трябва да носят маски по всяко време. Пред изданието Валенски беше категорична:

“Мерките, от които се нуждаем, за да овладеем това – те са крайни. Мерките, от които се нуждаете, са крайни.”

Тя допълн, че данните в доклада не я изненадват и потвърди:

“Синтезът на данните на едно място беше отрезвяващ.”

Презентацията на CDC казва, че вариантът Делта е толкова преносим, ​​колкото варицелата, като всеки заразен човек средно заразява 8 или 9 други. Първоначалният щам беше толкова заразен, ​​колкото обикновената настинка, като всеки заразен човек предава вируса средно на около 2 други хора. Тази инфекциозност е известна като R0. Валенски обясни:

“Когато мислите за заболявания, които имат R0 осем или девет – няма толкова много преносимост.”

И ако все пак ваксинираните хора се заразят, те имат в тялото си толкова вирусни частици, колкото и неваксинираните хора. Това означава, че е толкова вероятно да заразят някой друг, колкото неваксинираните хора, които се заразяват помежду си. Д-р Уолтър Оренщайн, който ръководи Центърът за ваксини на Емори и който е разгледал документите, заяви:

“Изводът беше, че за разлика от другите варианти, ваксинираните хора, дори и да не се разболяват, се заразяват и предават вируса на подобни нива като неваксинираните хора, които са се заразили.”

Въпреки това ваксинираните хора са по-безопасни за околните, посочва документът. В него ясно се казва:

“Ваксините предотвратяват повече от 90% от прекарване на тежкото заболяване, но могат да бъдат по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция или предаване. Следователно, има повече пробив и повече разпространение в общността въпреки ваксинацията.”

В доклада се казва, че ваксините намаляват риска от тежко заболяване или смърт 10 пъти, както и свеждат до минимум риска от инфекция – с три пъти по-малка честота. Презентацията цитира и три доклада, които показват, че вариантът Делта – първоначално известен като B.1.617.2 – може да причини по-тежко заболяване.

CDC, съветва се в документа да се промени гледната точка спрямо вируса и да се “признае, че войната се е променила”. Центърът препоръчва провеждането на още ваксинации и универсални изисквания за маски.

Вирусът в момента е в своя пик в САЩ – особено в райони, където са ваксинирани по-малко хора. В САЩ се наблюдават повече от 61 300 нови дневни случая през последната седмица – средно равнище, което обикновено се е повишило, откакто страната достигна дъното на заболеваемостта през 2021 г. с 11 299 дневни случая на 22 юни, според данните на университета Джон Хопкинс. Валенски коментира тази статистика така:

“Броят на случаите, които имаме в момента, е по-голям от всеки брой, който сме имали в даден момент от миналото лято.”

От сряда случаите са се увеличили във всички щати с изключение на един през последните седем дни в сравнение със седмицата преди това, според „Джон Хопкинс“. Като свой извод Валенски подчерта:

“Единственото нещо, което ще кажа, е, че през последните няколко дни бях развълнувана да видя повече хора, които предприемат действия в отговор на факта, че случващото се е лошо – повече организации, предприятия, щати, населени места предприемат необходимите действия, за да можем по-скоро да се измъкнем от така създалата се ситуация.”

Документът на CDC преминава през “нови комуникационни предизвикателства” в резултат на новите инфекции, заедно с необходимостта от преоборудване на съобщенията за общественото здраве, за да се подчертае ваксинацията като най-добрата защита срещу варианта Делта. Агенцията следва “да подобри разбирането на обществеността за пробивните инфекции” и “да подобри комуникацията около индивидуалния риск сред ваксинираните”, се казва още в документа.

По-рано в четвъртък президентът Джо Байдън обяви редица нови стъпки, които неговата администрация ще предприеме, за да се опита да ваксинира повече американци, включително изискването всички федерални служители да удостоверят, че са ваксинирани срещу COVID-19 или да се изправят пред строги протоколи.

“Това е американска трагедия. Хората умират – и ще умрат такива, които не трябва да умират. Ако сте там неваксинирани, не е нужно да умирате”, каза Байдън по време на свое изказване в Белия дом. Той допълни:

“Прочетете новините. Ще видите истории за неваксинирани пациенти в болници, докато те лежат в леглото, умиращи от COVID-19, те питат: “Докторе, мога ли да получа ваксината? А лекарите трябва да кажат: Извинете, вече е късно.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments