Бягство от България

0
443
Илюстративна снимка. Източник: Пиксабей
Илюстративна снимка. Източник: Пиксабей

Бягството от България през последните тридесетина години е израз на най-страшните провали на държавата и политическата система след падането ни под османско робство.

Бежански вълни е имало и преди: към Молдова и Влашко през XVIII век, към Америка и Западна Европа през първата четвърт на XX век. Но нищо не може да се сравни с опразването на страната ни вследствие на икономическия и социален срив след 1989-а. Броят на напусналите Родината след 1989 г. надхвърля два милиона души, огромната част от които са млади и кадърни хора. Настанало е време за промяна на политическата система и понасяне на отговорност от политиците.

Много са актуални думите на Ботев:

„Да забравя род свой беден,
гробът бащин, плачът майчин,
– тез, що залъкът наеден
грабят с благороден начин,

-грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!“

Първата стъпка по пътя към промяната е хората да осъзнаят откъде идват проблемите им в дългосрочен план. Да разберат, че те не се коренят толкова в отделни политици или в тях самите, а в правилата, по които се вземат решения.

Според ГС „РОД“ решението за качествен избор е пропорционална система с единичен прехвърляем вот (single transferable vote). При единичен прехвърляем вот се гласува за личности, които се подреждат по ред на предпочитание. Гласоподавателят директно избира хората, които да го представляват в парламента и общинския съвет. За разлика от мажоритарната система обаче, тук няма загуба на гласове!

ОТЗОВАВАНЕ – граждани изискват чрез подписка провеждането наново на избори за определен пост – депутат, кмет, общински съветник, прокурор, съдия и др. Обявява се откриването на петиция за отзоваване. В рамките на 8 седмици избирателите могат по пощата, електронно или лично да се подпишат под нея. Ако петицията бъде подкрепена от повече от 10% от всички избиратели, в района се насрочва частичен избор, в който и отзоваваният може да се кандидатира.

СУБСИДИРАНЕ по модела на Германия, където част от субсидиите се дават пропорционално на привлечени дарения – по 0.38€ за всяко дарено евро, а друга част по 0.85€ на глас. Но най-важното е, че общата сума на субсидиите не може да надхвърля приходите от членски внос и дарения.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от