Буяр Османи: И в добро, и в лошо сме най-близки приятели и трябва да си помагаме

0
15
Знаме на Северна Македония
Знаме на Северна Македония. Снимка: Архив

И в добро, и в лошо сме най-близки приятели и трябва да си помагаме. Това обяви пред „NOVA“ министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи по повод трагичния инцидент на магистрала „Струма“, при който живота си загубиха 45 души. Османи е на мнение, че институциите в България са действали професионално и са осигурили спокойствие на семействата на пострадалите, което е било много важно заради допълнителните спекулации по този случай.

Той отхвърли категорично твърденията, че тази трагедия е била инсценирана, за да може България да даде зелена светлина за стартиране на преговори на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

Османи подчерта, че диалогът с България никога не е бил прекъсван въпреки различията. И независимо от това, че всичко е вървяло по-трудно, защото в нашата страна за една година имаше избори цели три пъти. Той каза, че въпреки това те са били в постоянен контакт с назначеното от президента Румен Радев служебно правителство. Проведени са били и три срещи между експертите от двете страни. Разменени са били документи, позиции, ноти и така и ще продължи занапред.

Македонският външен министър изрази надежда в България бързо да бъде сформирано редовно правителство, за да може да бъде завършен този спор и Северна Македония да стартира своите преговори за присъединяване към Общността. Османи каза още, че именно България е една от държавите, които движат процеса на евроинтеграция на целия регион. Той припомни, че през 2018 година именно ние сме били домакин на Срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

Според Османи е в интерес и на България, и на целия Европейски съюз процесът да бъде завършен по-скоро, защото в момента двустранните отношения ненужно са затруднени.

Той обяви още че посланията, които отправя една от партиите, които могат да съставят коалиция, на тях им вдъхват оптимизъм. Но фокусът не трябвало да бъде само върху миналото, а върху настоящето и бъдещето.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments