Бурята Филомена: Испания бърза да чисти снега с понижаването на температурите

0
93
Снежна буря, жена на улицата.
Снимка: Пиксабей

Испания е в надпревара с времето да разчисти пътищата, покрити с много сняг, и да получи ваксини за COVID, както и хранителни запаси в районите, засегнати от бурята Филомена, съобщава “BBC”. До 50 см (20 инча) сняг падна върху столицата Мадрид, една от най-силно засегнатите области, в петък и събота. Поне четирима души загинаха, а хиляди пътешественици останаха блокирани.

През нощта температурите паднаха до -8 градуса по Целзий (18 по Фаренхайт) в някои части на Испания, на фона на предупреждения от метеоролози, че снегът се превръща в опасен лед. Необичайната студена вълна на Иберийския полуостров се очаква да продължи до четвъртък.

Испанското правителство заяви, че е предприело допълнителни действия – включително конвои с полицейски ескорт – за да гарантира, че очакваните пратки от около 300 000 ваксини срещу коронавирус могат да бъдат разпределени, както е планирано, до регионалните здравни власти по-късно в понеделник. В неделя министърът на транспорта Хосе Луис Абалос заяви:

“Ангажиментът е да се гарантира доставката на здраве, ваксини и храна. Отворени са коридори за доставка на стоките.”

Войници са разположени, за да разчистят някои от 700-те основни пътища. По-късно около 3500 тона сол бяха докарани с камиони до столицата, съобщи в понеделник испанският уебсайт El Mundo.

Международното летище в Мадрид започна постепенно да възобновява полетите си в неделя следобед, след като в петък отмени всички полетиОколо 500 души в целия регион на Мадрид бяха принудени да прекарат нощта във временен подслон, включително спортни центрове, след като бяха хванати в капан от белите преспи.

Около 100 купувачи и персонал прекараха две нощи в търговски център в Маджадахонда, град северно от столицата. Един от служителите на ресторанта каза пред телевизия TVE:

“Има хора, които спят на земята върху картон.”

Но имаше и истории за героизъм, включително лекари и медицински работници, които изоставяха колите си и ходеха часове наред, за да стигнат до работа. Един лекар, Алваро Санчес, заяви в социалните мрежи, че е изминал 17 км (10 мили) в продължение на близо два часа, за да стигне до работното си място, докато две медицински сестри, Пако и Моника, са казали, че са изминали 22 км до болницата, в която дават смени. Те бяха похвалени от испанския министър на здравеопазването Салвадор Ила, който написа в туитър:

“Общественият дълг, който показва цялата група здравни работници, е пример за солидарност и всеотдайност.”

Някои собственици на превозни средства 4х4 предложиха да транспортират медицински работници, докато други доброволци помогнаха да разчистят входа на болницата. Фернандо де ла Фуенте, на 60 години, който помогна да се освободи входа на болницата Грегорио Маранон в Мадрид, сподели:

“Здравният персонал работи (усилено) повече от година и това е само кратък момент за нас, така че ние като граждани се опитваме да помогнем. Отговорността е на всички.”

Испанците в големи части на страната са предупредени да се грижат през следващите дни за себе си и за близките си, тъй като температурите могат да паднат до -12 градуса по Целзий (10 по Фаренхайт) в някои райони до четвъртък.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments