Бурята Денис: Заплахата от наводнение остава след разрушителния уикенд

0
25
Наводнения в Уелс, Архив
Снимка: Наводнения в Уелс, Архив; Pixabay

Общините в цяла Великобритания са изправени пред проблем след поредния ден на наводнения и хаос при пътуванията след проливния дъжд, причинен от бурята Денис, пише „BBC“.

В Обединеното кралство все още са в сила над 300 предупреждения за наводнения, включително и пет тежки предупреждения в Англия, което означава, че съществува реална опасност за живота на хората.

В неделя сериозни инциденти бяха докладвани в Южен Уелс и части от Англия. Това се случи, след като правителството заяви, че няма да може да защити всички домове от наводненията.

Проблемите със свободното придвижване продължават, като има затворени пътища в Стафордшир и Нотингамшир в Англия, както и в Поуис и Монмутшир в Уелс. В някои части на Шотландия също има затворени пътища. На места железопътните линии също са засегнати.

Новият министър на околната среда Джордж Юстис обясни, че правителството не е защитено от наводненията, които сполетяха острова седмица след като Великобритания беше засегната от друга голяма буря – Киара.

По време на посещение в Йорк, на което се обсъдиха идеи за справяне с наводненията, Юстис заяви пред „Sky News“:

Направихме много. Не можем да направим нищо, за да спрем тези екстремни метеорологични явления, но стъпките, които предприехме, показват, че поне сме повлияли засегнатите домакинства да са по-малко.“

Юстис обвини „естеството на изменението на климата“ за мащаба на щетите, добавяйки:

„Тези метеорологични явления стават все по-екстремни, но ние направихме всичко, което може да се направи с една значителна сума пари. Все пак, има какво да се направи още“.

Правителството активира схема за спешно финансиране на райони, засегнати от наводнението, които включват части от Нотингаммшир, Лестършир, Дарбишир, Шропшир, Телфорд и Рекин, Уорчестършир и Хертфордшир.

Съгласно схемата местните власти могат да кандидатстват пред  правителството за отпускане на помощ за покриване на разходите без това да е ограничено до определен праг.

Рекорден брой предупреждения и сигнали за наводнения са издадени в Англия в неделя, според Джон Къртин, ръководител на Агенцията по околна среда по наводненията и управлението на бреговете. В понеделник броят им е достигнал до 634.

Освен това има повече от 60 предупреждения и сигнали за наводнения в Уелс и повече от 20 в Шотландия.

В неделя бяха обявени мащабни инциденти в Южен Уелс и части от Англия, като части от Обединеното кралство бяха засегнати от пориви на вятъра с над 90 км / ч.

Бурята доведе до отмяна на полети и влакови услуги, както и до затварянето на пътища.

Министерството на отбраната е мобилизирало членове на армията, които да  помогнат на хората в районите на Западен Йоркшир, силно засегнати от наводненията по време на бурята „Киара“ миналия уикенд.

В Йорк хиляди торби с пясък са поставени около уязвимите имоти в близост до река Уз, като Агенцията по околна среда предупреждава, че реката може да се покачи до рекордни нива, наблюдавани през 2000 г.

Беше обявено, че ситуацията е „животозастрашаваща“ и в Южен Уелс, където беше издадено червено предупреждение поради обилни валежи и риск от наводнения.

В неделя сутринта се разпространиха драматични видеокадри на свлачище, което беше видяно в планината в Тейлърстаун, Южен Уелс.

Полицията в Южен Уелс заяви, че спешните служби работят с местни организации, за да гарантират безопасността на хората в общностите, изолирани от наводненията, и да сведат до минимум щетите и разрушенията. Създадени са центрове за спешна помощ за изселените хора.

Съветът в Хертфордшир заяви, че работи с аварийните служби, Агенцията по околна среда и здравните служби, за да подпомогне жителите. Хората бяха призовани да избягват ненужното пътуване и да проверяват съседите си, като каза, също че се създават центрове за почивка за тези, които трябва да бъдат евакуирани.

В Шотландия пътните мостове „Форт“ и „Тай“ бяха затворени за цялото движение.

Ветровете нанесоха поражения в по-голямата част от Шотландия в неделя, като предупреждението остава в сила до 11 ч. в понеделник. Това се случи след като бурята Киара връхлетя с 184 mm дъжд и пориви, достигащи до 97mph през изминалия уикенд.

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви пред водещата на „Sky News“ Софи Ридж, че правителството вече реагира по-добре при екстремни климатични условия.  Той каза, че е вложил 2,4 милиарда британски лири в защита от такива бедствия за шестгодишен период и ще отпусне 4 милиарда паунда за следващия шестгодишен период.

Превод: Глория Йорданова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от