Буруджиева: За първи път местният вот няма да бъде във формата леви срещу десни

0
26
Избори
Избори. Снимка: "Алфа Рисърч"

Предстоящият местен вот е от ключово значение в казуса дали да има правителство. Сега започват да стават важни и в казуса доколко е стабилен настоящият кабинет, коментира политологът Татяна Буруджиева за „БНР“. По думите й всички проблеми, които припламват между политическите сили на национално равнище, на местно могат да се видят абсолютно оголено.

Участието на гражданите в местния вот се определя в голяма степен от това дали включените в листите представляват интерес за местните общности, смята тя. Според нея в местната власт хората усещат много по-директно възможностите си за контрол и намеса в дневния ред на управлението.

Политологът коментира и разпиляването, и разкъсването сред гласоподавателите на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ така: „не е възможно да се получи обединяване, което на национално равнище толкова много търсеха“, а коалицията на национално ниво не е донесла вълната от гласове, която да ги изведе на челното място. Същевременно от ГЕРБ не можели да решат за част от кандидатите си, заради което Буруджиева предположи, че партията е изгубила инстинкта си да намира сериозни кандидатури. По думите й туткането говорело за проблем и демонстрирало минус.

В ляво също било голяма какофония, смята Буруджиева и изтъкна:

„Местните избори за първи път няма да се състоят във формата леви срещу десни кандидати.“

Според досегашните изследвания ГЕРБ е на първо място в национален мащаб и заради това за ПП-ДБ е изключително важен символичният успех, който търсят с кметското място в София, смята експертът. Тя определя това като символична битка, а не – реална. Според нея този вот е символичен и за „Възраждане“ и поясни: „Ако говориш, че си сериозна политическа партия със стабилно и решаващо място на национално равнище, няма как да нямаш кметове. Това е битката на „Възраждане“. Вероятно ще качат резултат, но едва ли толкова бурно, колкото беше при националните избори. На местно равнище темите са различни от темите, които са мотори на движението на възход на „Възраждане“.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments