Бурни дебати по време на общественото обсъждане на проектобюджета на Община Бургас

0
124
Обществено обсъждане
Обществено обсъждане. Снимка: Искра.бг

С бурни дебати премина общественото обсъждане на проектобюджета на Община Бургас за 2022 година. То се проведе в препълнената зала на Общинския съвет и на него присъстваха редица граждани, представители на организации, политически сили и общественици. Някои от предложенията бяха приети, други ще бъдат заложени частично в бюджета за тази година, а за трети няма да има финансиране по различни причини.

Представителят на „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ Стефан Петров също участва в общественото обсъждане. Той отправи четири предложения, които да бъдат включени в бюджета по въпроси, по които граждани са се обърнали към родолюбивата организация. Първото е да бъде изградена детска площадка в квартал „Сарафово“ между улиците „Комсомолска“, „Твърдица“, „Ангел Димитров“ и „Драва“. Тя е много важна за жителите на района, защото там има все повече млади семейства с малки деца, а парковете не достигат. Поради тази причина те са пренаселени, а съоръженията, които са изградени понастоящем са крайно недостатъчни. В отговор зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев обяви, че в проектобюджета са заложени средства за изграждането на детската площадка, заедно с всички необходими приспособления.

Стефан Петров
Стефан Петров. Снимка: Искра.бг

Второто предложение, отправено от Стефан Петров, е да бъде направен ремонт на улица „Оборище“ в частта и от булевард „Алеко Богориди“ до улица „Средна гора“. В отговор ресорният зам.-кмет по строителството Чанка Коралска обясни, че ВиК все още не са подменили тяхната инфраструктура и поради тази причина не се предвижда през настоящата 2022 година да се извърши ремонт на улица „Оборище“, въпреки нейното крайно окаяно състояние.

Третото предложение е да бъде поставено улично осветление по улица „Драма“, която се намира зад Музикалното училище, в участъка от улица „Кавала“ до улица „Уилям Гладстон“. От ОЗБГ са проверили на място в тъмната част на денонощието и се е оказало, че там наистина такова липсва. Коралска подчерта, че в Централната градска част и във „Възраждане“ се предвижда да бъде поставено енергоспестяващо осветление и там, където изобщо няма, това да бъде коригирано.

Четвъртото предложение, отправено от Стефан Петров, касаеше реконструкцията на къщата на Георги Шагунов. Оказа се, че в проектобюджета има заложени средства за това. Но по-късно по време на общественото обсъждане стана ясно, че те са в размер на 114 000 лева. Коралска обясни, че те са за укрепването на къщата, за да може тя да не рухне. За останалата част от необходимите 500-600 000 лева ще бъде търсено външно финансиране.

 

По време на общественото обсъждане беше повдигнат и важният въпрос защо кметът Димитър Николов не присъства на него. Той беше отправен от гражданина Иван Иванов, който попита дали протестът в София му е по-важен от обсъждането на бюджета и ако е така, дали си е пуснал поне отпуск, тъй като днес е работен ден. В отговор Красимир Стойчев обяви, че Николов вече е представил публично проекта, а сега бил в командировка. Затова на общественото обсъждане присъствали неговите заместници.

Въпроси зададе и земеделският производител Милен Танев. Той се поинтересува от надлеза, който ще бъде развален на 9-и километър заради изграждането на Северния обход на Бургас и поиска да знае как те ще преминават от „Лозово“ до другата страна на пътя. Танев се е обръщал по този въпрос и към Агенция „Пътна инфраструктура“, но там му казали да попита Община Бургас. В крайна сметка беше решено земеделският производител да отиде на лична среща с двамата от заместник кметовете следващата седмица, за да бъде изяснен този въпрос.

В дебата се включи и Стоян Царев, зам.-председател на „Средна европейска класа“. Той също повдигна въпроса за финансирането за реконструкцията на къщата на Георги Шагунов. Освен това Царев се поинтересува от заложеното изграждане на нова улица „Одрин“ в Северната промишлена зона на града. В проектобюджета за нея са предвидени 800 000 лева, а самият той знаел от Николов, че са необходими 14 милиона лева. Царев повдигна въпроса и за заложените 320 000 лева за телескопични трибуни на спортна зала, като поиска да знае дали те са за новото съоръжение и цитира интервю, според което те вече са доставени и предстои да бъдат монтирани.

В отговор Коралска обясни, че за новата улица „Одрин“ били необходими вече 18 милиона лева, но Общината искала държавно финансиране за това. А по отношение на трибуните, част от тях наистина били вече монтирани, но не и „умните“ приспособления, защото те можели да се движат дистанционно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments