Бургазлии сигнализираха Искра.бг: Наводниха апартаментите ни, всичко е в мухъл

1
375
Наводнен апартамент
Наводнен апартамент. Снимка: Искра.бг

Наводнени апартаменти, стени пропит с мухъл, падаща мазилка е само част от ужаса, който изживяват живущите в блок 2 в бургаския к-с „Славейков“. Потърпевшите се свързаха с Искра.бг заради теч, който е причинил огромни поражения върху имуществото им.

Хората са извикали специалист, който е направил замерване с термо камера, която е установила, че между 9 и 10 етаж има пукната тръба. Съветът на експерта е бил да се смени вертикалният щранг.

Проблемът идва оттам, че самият блок няма домоуправител, който да вземе решение за разрешаване на създалата се неприятна ситуация. Пострадалите от теча от своя страна искат да направят ремонт на общата тръба и да разрешат по-бързо неудобството, което изпитват от няколко месеца.

По техните думи те са се сблъскали със съсед, който е отказал да се включи в ремонта и по този начин им „връзва ръцете“. Живущите твърдят, че младо семейство, живеещо на 10 етаж, не ги допуска до дома си и отказва да предприеме общи действия с тях за разрешаването на казуса.

Нашият екип отиде на място, за да разбере каква точно е причината за създалото се напрежение между съседи и има ли начин то да се разреши. Потърпевшите ни споделиха:

„Проблемите вече не са само между 9 и 10 етаж, а достигнаха до 7 и 11. Това е от няколко месеца, но пораженията са огромни.“

Първият пострадал е жена, живееща под въпросния апартамент на 10-тия етаж. Тя е говорила многократно със собственика на жилището над нея, при което е нямало резултат и е потърсила правата си по съдебен път. Хората твърдят:

„Това младо семейство се нанесоха преди 4 години и си направиха ремонт. Просто не искат да си махат плочките, тъй като казват, че всичко са си затворили и трябва да ги изкъртят. Мъжът отказва да се обследва в жилището му и съседката от 9-тия етаж започна дело срещу него. Ние го поканихме на общо събрание, но той не пожела да дойде. Ние не може да чакаме, жилищата ни се рушат.“

Потърсихме и семейството, за което се твърди, че не съдейства на съседите си в блока. Те казаха пред камерата ни:

„Проблемът не е наш, защото идваха с термо камера и установиха, че не е при нас. Решението е от първия до последния етаж да се съберем всички и да се разреши проблема. Не трябва да си разбивам банята, а трябва в проблемна тръба да се пусне нова пластмасова. Това е процедурата. Централният щранг не е сменян, ако целият блок участва и аз ще направя смяната, макар че при мен няма теч. Но засега нищо не може да предприема, защото в момента тече разследване и имаме насрочено дело на 28 април. Адвокатът ни съветва да не предприемаме никакви действия, докато не мине делото. Ще пуснем обратна жалба, за да ни се възвърнат разходите по делото, защото течът не в нас, а в целия блок. Няма как да предприема действия, тъй като става така че все едно си признавам, че проблемът все едно е бил при мен. Няма как да разбия баня за 10 000 лева един път и после пак. Той проблемът не е от вчера и днес, а е от 20 години. Аз отговарям за моя апартамент, защото няма как да сменя на всички главния щранг.“

„Проблемът беше преди това, защото ние ви обяснихме, че както е при вас така ще дойде и при вас. Нещата буксуват и нищо не се случва, затова потърсих съда. Казусът стои и аз не мога нищо да направя. Трябва да се сезират местните органи, защото нямаме домоуправител, разрешавайки този проблем, защото нещата не могат да продължават така, защото при три апартамента почват да пада и мазилката“, възроптаха потърпевшите.

Всички обаче се обединиха около едно единствено решение:

„Основен ремонт на целия щранг и да се изкърти общата тръба. Събираме се всички и се гласува за решение за проблема. Няма да се оправи никога тази неприятна ситуация, ако не се обединим.“

Потърпевшите са пуснали жалби до „Център за административни услуги Освобождение“, Община Бургас и до ОДМВР-Бургас, с надеждата местните власти да съдействай за бързото разрешаване на теча в апартаментите им.

От Искра.бг ще продължим да следим казуса.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Станислава
Станислава
2 месеци по-рано

Ч