Бургаските полицаи хванаха киберпрестъпник

0
111
Хакер
Снимката е илюстративна

42-годишен мъж е задържан от бургаските полицаи заради киберпрестъпления, а именно – неправомерното пренасяне на компютърни данни – DoS атаки, довело до спиране достъпа до услуги на интернет-потребители.

В хода на разследването, провеждано под ръководството и наблюдението на Бургаска окръжна прокуратура, са събрани множество доказателства за извършеното криминално деяние, което неотдавна е инкриминирано и вече се преследва с цялата строгост на закона.

DoS атаките или т.нар. „атаки за отказ от услуга“, са хакерски атаки, целящи да направят една онлайн услуга или мрежов ресурс недостъпни за определени потребители, обясняват от BurgasInfo. Докато повечето хакерски атаки се стремят да откраднат важна информация или да инсталират злонамерен софтуер, главната цел на DoS атаките е спиране на достъпа на потребителите до важна информация. Целта им е да навреди на дадена организация, причинявайки загуба на приходи, загуба на доверие у потребителите й и по този начин да опетни на репутацията й.

DoS атаките са разпространени и не са ново явление, но последните изменения в Наказателния закон дават правомощия на полицията да работи по неутрализирането на подобен род криминални деяния.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments