Бургаски общински съветник пита Николов: „Бриз“ ще получи ли 30-годишна концесия при натрупани задължения към Общината?

3
766
Тренировка по плуване на националния отбор
Снимка: Скрийншот от видео на Спортал

Сагата около ПК „Бриз“ продължава. Клубът прави многобройни нарушения на правилата в плувните среди. Отделно има и наглостта да поиска от Община Бургас безвъзмездно ползване на базата в „Младежкия културен център“ /МКЦ/ за период от 30 години.

Припомняме ви, че в началото на лятото до Искра.бг бяха подадени няколко сигнала от плувни клубове за нарушения от бургаския ПК „Бриз“. Причината за недоволството беше, че нередовни руски състезатели, които са били картотекирани в Русия са се състезавали в една година за друга държава и у нас, което е в разрез с правилата на Българската федерация по плувни спортове /БФПС/.

Тогава от редакцията ни потърсихме председателя на Федерацията Георги Аврамчев. Оттам се самосезираха, при което нередовните участници бяха дисквалифицирани, а „Бриз“ получи последно предупреждение. Представители на този спорт обаче не бяха доволни от действията на БФПС. Причината бе, че плувният клуб и през 2017 година отново е бил с „последно предупреждение“ и оттогава продължава със същата порочна практика. Казусът там все още не е приключил, тъй като се очаква решението на управителния съвет. По този повод Аврамчев сподели пред Искра.бг:

„На 20 септември от 10:30 часа ще се проведе среща на управителния съвет, на който ще бъдат разгледани наказанията и предложенията на нашата дисциплинарна и етичната комисия. Има вече предложения, но когато приключи срещата ще мога да дам повече подробности какво е било прието.“

От своя страна общественикът и общински съветник Иван Иванов от Бургас отправи запитване до кмета на Бургас Димитър Николов по повод поисканата концесията от „Бриз“. Можете да се запознаете с целия текст ТУК.

„В началото на лятото ПК „Бриз“ искаха по време на сесията да вземат базата в „Младежкия културен център“ за период от 30 години. Те все още имат неизплатени задължения към Общината. Другото, което ми направи впечатление е, че нямат инвестиционна програма за този дълъг период. Отделно договорът им е до 2021 година и тук възниква въпросът: Дали те използват басейна в Младежкия дом и как го ползват, след като нямат договор с Общината? Всички в тази държава трябва да спазват законовата наредба. В конкретния случай този клуб има задължения към Общината за хиляди левове, натрупани само за една година. И затова няма как да предявяват искания за концесия, ако не си ги погасят. Не смятам, че МКЦ е редно да се отдава за период от 30 години. Договорът на ПК „Бриз“, който са имали за една година там, показва, че сградата не е била стопанисвана правилно. Ако се отдаде за такъв дълъг период, какви ще са гаранциите, че плувният басейн ще бъде в по-добро състояние? По този начин няма как да се предвиди какви задължения могат да се натрупат за този дълъг период и какви ще са финансовите загуби на Общината“, изказа позицията си Иван Иванов.

В Община Бургас е постъпило уведомление за безвъзмездно право на ползване върху част от недвижим имот – публична общинска собственост, представляващ плувен басейн с обща площ от 725,72 кв/м, включващ басейн и прилежащи обслужващи помещения. Сдружение Плувен клуб „Бриз“ е поискало да му бъде предоставено безвъзмездно право на ползване на обекта за срок от 30 години. Всички разходи за инвестиции и поддръжка ще бъдат за сметка на ползвателя.

На 23 юни 2022 година на редовно заседание на Комисията по правни въпроси бе отбелязано, че „Бриз“ трябва да си заплати задълженията и чак тогава ще може да ползва безвъзмездно плувния басейн в „Младежкия културен център“.

Предстои да стане ясно дали казусът с плувния клуб дали ще бъде разрешен по законов път или в нечия лична полза. От Искра.бг ще продължим да следим случващото се в плувните среди!

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Галина
Галина
1 година по-рано

Кмета преди години и опрости чрез одита 8000 лева .Те имат и задължения още когато беше Спортни имоти!ИТАМ БЕШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ И БЕЗ ДА ГО Е ИЗПЛАТИЛА ТЕ ПАК И ДАДОХА БАСЕЙНА!ПРОВЕРЕТЕЕЕЕЕ!ПИТАМ АЗ КАК СОНЯ ОЩЕ ДОКАТО БЕШЕ ЦЕНАТА НА КОРИДОРА 7 ЛЕВА ,А И ТЯ СЪС СПОРТНОТО НЕ ПЛАЩАШЕ ТОЕСТ Е ИМАЛА ПО 21 ЛЕВ НА ДЕН И БЕШЕ НАТРУПАЛА 14000 КОЙ НАРМАЛЕН КМЕТ БИ СИ СЛОЖИЛ ПОДПИСА ДА И ГО ДАВА ПОД НАЕМ.Тя сега дължи 70 000как ,ще ви ги върне или ще фалира клуба и ,ще изкочи БРИЗ 2.ЗАЩО НЕ НАПРАВИТЕ ДАНЪЧНА ПРОВЕРКА ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА ПЛАЩА .КМЕТЕ,КМЕТЕ… Прочети още »

До Галина
До Галина
1 година по-рано

Пак ще изкарат деца и родители пред общината и пак ще им се размине.

Анастасия
Анастасия
1 година по-рано

Защо не поискате и становището на Бриз? А къде потъват парите за издръжка на Младежкия дом?