Бургаски инженер е измислил справедлив метод за изчисляване на топлинната енергия

0
1140
Иван Антонов

Инженер от Бургас е измислил справедлив и технически обоснован метод за измерване на топлинната енергия. Той дава възможност за индивидуализиране на всяка сметка според реално получената топлоенергия, така както изисква европейският регламент.

Инженерът се казва Иван Антонов и се занимава с този въпрос от 20 години. Той разказа пред Искра.бг, че оттогава води война за подобряване на методиката за изчисляване на дължимото на „Топлофикация“.

През 2000 година Антонов създава фирма за дялово разпределение на топлинна енергия. Въпросната компания е предоставяла информацията за изразходваните количества на „Топлофикация“, след което клиентите са плащали дължимото на дружеството. В Бургас преди 20 години е имало 5-6 такива фирми.

Още тогава Антонов съзира несъвършенствата в Наредбата, свързани с процентите за сградна инсталация и начина на пресмятане. Според него те вече са ясни на почти всички абонати на „Топлофикация“, както и на Върховния административен съд. Ето какво каза още Антонов:

„Това не е методика! По определението за методика, при последователно изпълнение на всяко предписано действие (пресмятане), накрая се получава точен резултат. А не някакъв, който след това се нуждае от „обследване на инсталацията” и прехвърляне на топлоенергия от едно място на друго. Формулата е пълно противоречие на физическите закони. Още от 2000 г. някой започва да експериментира, отделяйки от топлоенергията, получена от сградната инсталация, 10%, после 15%, след това от 10% до 30%, но колкото си избере етажната собственост. После идва ред на катастрофалната Наредба от 2007 година…и пак 10%, после 15% и правото на някой, който разбира, да предложи методика, но пак да я съгласува с този, който и до сега не е разбрал топлотехниката. Така е, когато е впрегната каруцата пред коня.“

Инженер Антонов подчерта, че той предлага съвсем различна методика. Тя е коренно притовоположна на това, което е заложено в момента. Той е готов и на публична защита, но първо иска да се оповести кой е досегашният автор на формулите, методиките и указанията през последните 20 години. Ето кой е бил потърпевш досега според него:

„Не коя да е част от българския народ, а най-образованата и най-интелигентната, защото „Топлофикации“ има в няколкото най-големи градове в България.“

Антонов е категоричен, че в резултат от тази 20-годишна сага, хората плащат несправедливи и неверни сметки. Десетки хиляди дела са водени с „Топлофикация“, в половината от които спорът е за несправедливостта и недоказаността на разпределението на топлинната енергия. Според него те са решени без стойностни експертизи и хората с право са неудовлетворени. Антонов смята, че решенията на съда са били несправедливи. Той твърди, че много хора са се отказали от парно именно поради тази причина, а не защото цената на топлоенергията е висока.

Що се отнася сградната инсталация според Антонов тя трябва да остане, но да се изчислява по различен начин.

„В момента тя се определя като се изчисляват топлинните загуби на цялата сграда, отдадена от външните стени, като че ли цялата се отоплява и то от „Топлофикация“. Ами ако половината са на ток или дърва? После всички плащат на „Топлофикация“ – и тези, които са на ток и дърва! Страхотна логика в Наредба и методика. Съдът най-после отхвърли тази формула. Но нищо не се е променило, продължаваме да си караме по стария начин, сякаш това решение на съда е само една констатация, която не касае приложението на старата методика, защото решението е било обжалвано пред 5-членен състав. Като че ли това обжалване е санирало глупостите и несправедливостите. В момента се очаква той да се произнесе по въпроса. Ами ако това не стане скоро, колко години ще издържи народът?” , пита Антонов.

В писма още от 2000г. Антонов е обяснявал на премиера и министъра на енергетиката, че, ако радиаторите от 2-ри до най-горния етаж, свързани към един щранг, не работят, то целият щранг остава студен и тези апартаменти не получават топлоенергия от сградната инсталация. Когато обаче работи само най-горният радиатор, всички апартаменти до предпоследния етаж получават топлоенергия от сградната инсталация, защото тръбите са топли и не зависи от това дали отдолу използват или не радиатори. И въпреки това, последният най-горен апартамент не получава енергия от тръбите, защото няма такива при долна разпределна мрежа.

Засега инженерът пази своя метод в тайна, но е изпратил писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в което й предлага три варианта – тя да направи национален конкурс за нова методика, Антонов да представи своята пред съвет от експерти и третият е той да лицензира методиката си и да я предоставя срещу заплащане на този, който иска да я приложи.

Публикуваме писмото на Иван Антонов до г-жа Теменужка Петкова без редакторска намеса:

„От 20 години имам правилната методика за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради етажна собственост с централно водно топлоснабдяване. 2000 и 2001 година с нея съм разпределял топлинната енергия, но след това с налагането на нови правила с последващите наредби за топлоснабдяването и аз като другите тръгнах в пътя на „царските канони”. Тогава имаше хора които разбираха методиката ми и я одобряваха, но имаше и такива които крещяха: „Той ни взема и за тръбите!”. Отговарях си със Sancta Simplicitas ( „О, свещена простота!“). Разбира се, бях готов за кръста и съм писал до Иван Костов и Петър Жотев (2000г.); до Министъра на ЕЕР (2002г.). Виждайки, че няма кой да обърне внимание, водих множество дела във ВАС, за да постигна подобрение на подзаконовата нормативна уредба по темата за разпределението. С изключение на 1 спечелено дело за съжаление предизвиках промяна на 2 закона, за да се нагодят към наредбата и стана лошо. Вместо да изпиша вежди, извадих око. И преустанових борбата за ренесанс в топлоенергетиката. После дойде Наредбата от 2007 г. и ми дойде в повече връщането в Средновековието и се отказах изобщо от този бизнес. Като вещо лице виждах как съдът, неразбирайки от тази материя и безпомощността на вещите лица да му помогнат с „експертизите” си, се примири и селектира такива, които казват: „То е много трудно и не можем да изчислим … ние нямаме такава специална програма … ние ходихме в „Топлофикация“ и във фирмата, питахме ги и те ни казаха…, че са смятали по правилата“. Имам и копия от такива експертизи. След като най-после се намери един съд да каже, че формулата е грешна /за сградната инсталация/ започнах да отказвам експертизи, като обяснявам на съда, че не мога да пиша в заключението: „Правилно е направено разпределението по грешната формула”. И те не могат да решат в крайна сметка вярно ли е, или не. Казусът с Буридановото магаре! Вижте сега как воюват юристите за тази формула, имат или нямат право на жалба пред съда, после на обжалване … А казусът не е правен, а технически. Но излиза, че юристите са главните действащи лица и само те могат да решат проблема. Ако бъде оставен на тях, те може да върнат и въртенето на Слънцето около Земята. Решаването на проблема е в ръцете на „самите давещи се”- в случая министъра на енергетиката.

И така, ГОСПОЖО ПЕТКОВА,

Приемете, че това което Ви съобщавам е Коледен подарък, защото и съдът на Европейския съюз не можа да Ви помогне с решението си от 05.12.2019г. Кой казва, че на Коледа не ставали чудеса?

За да стигне обаче методиката ми до Вас, имам няколко изисквания:

1. Да отстраните от участие в решаването на този проблем поради несправяне този, който 20 години си играе на методики, на наредби и промяна на закони за съответствие с наредбите. Не знам кой е, но за тези години мога доста точно да опиша психологическия му профил и действията по оформяне на „царството” му и отбранителните текстове на територията му. Те са правени стъпка по стъпка, бавно, за да не бъдат забелязани, с добри намерения, но непознаването на топлотехниката не може да се прикрие. Той даже може и да не е в министерството в момента, но по всичко личи, че все още е незаобиколим фактор. Методът на разпознаване е прост. Стари хора казват „От калъп за тухли, не може да излезе керемида”.

2.Готов съм на общодържавен конкурс за методика, но с подобаващ стимул, съответстващ на 20-годишната немощ на досегашния автор на наредби и методики или специализиран експертен съвет, но експертен, а не на назначени за експерти при запазване на авторските си права.

3.Методиката, до приемането й и след това, ако бъде приета, да бъде наричана Методиката на Антонов. Не искам да се крия и ако има нещо невярно, аз да си бера последствията, а не както е в момента, никой да не знае изобретателят на сегашните формули и правила, прехвърлящи права и отговорности на етажната собственост. Явно някой не знае определението за методика.

4.Понеже, ако я дам, а се прилага от досегашния автор, все едно да дам „Мерцедес” да бъде каран от аборигени, който съвсем скоро ще бъде неузнаваем куп ламарина и племето ще реши, че не върши никаква работа. А Наредбата и Законът се нуждаят от промени, особено на тези текстове, които са явно създадени за моментни лични интереси или противоречащи на физическите закони.

Ако не можете да изпълните тези изисквания от страх или нещо друго, моля Ви, съобщете ми, ще Ви разбера и оправдая. И оставям всичко да си върви така и в следващите 20 години, но жалко, че няма да съм жив, да видя и това чудо.

Надявам се, че ще се намерят в държавата смели институции и отделни хора да направят това което предлагам и да се сложи край на настоящото унизително положение за по-културната и образована част от народа ни, живеещи в големите градове в България, където има топлофикации, а и за самите специалисти и трудещи се, които работят в тази сфера.“

В края на писмото Антонов е приложил детската приказка на Ханс-Кристиян Андерсен „Новите дрехи на царя“.

До момента инженерът от Бургас не е получил отговор на своя сигнал от министър Петкова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments