Бургаска IT компания ще плаща на млади таланти, за да се обучават на програмиране

1
1026
Обучение по програмиране
Обучение по програмиране. Снимка: Личен архив

Бургаската IT компания ORBIS Digital Services разкрива нова програма за обучение на млади таланти по програмиране. Фирмата е местна и в нея по настоящем работят вече около 50 души, обясни пред Искра.бг Христо Ковачев.

Важен е фактът, че хората, които проявят интерес към академията за обучение, ще получават и заплащане докато то протича. Самото то ще се провежда от хора с над 10-годишен опит, а фокусът ще бъде върху практическите знания и умения за работа по реални проекти.

Dev. Inc. има за цел да развие пълния потенциал на своите участници. Поради тази причина всички новобранци ще получават месечен финансов стимул, осигурявайки им необходимите сигурност и спокойствие напълно да се отдадат на своето израстване като специалисти в програмирането, обясниха от компанията.

„Възможностите за развитие на IT кадрите в Бургас са доста ограничени. Ние се опитваме да работим с университетите, но виждаме, че първо, обучението при тях като време е доста по-дълго, второ, със сигурност има възможност за по-добре насочено обучение от практична гледна точка от компаниите, които са в бранша. Тоест, не академично обучение, а по-скоро практично, директно в нещата. Комбинирайки тези фактори у нас се зароди идеята какво би станало, ако ние започнем да обучаваме кадри. Защото генезисът на нашата компания е точно такъв. Ние винаги сме били радетели да взимаме хора, които желаят да се обучават и като стажанти чрез менторство да се опитваме да подобрим техните умения. Това е начинът, по който до момента сме се развивали“, разказа Ковачев.

Миналата година са взели няколко стажанта и са направили 6-месечен обучителен курс. Той се е оказал успешен и дори хора, които са имали малко или никакъв опит, успяват да стигнат на едно доста прилично ниво, което им позволява да стартират своята кариера.

„Така систематизирахме опита, който имаме дотук, с професионализма на някои от хората, които са вътре в компанията и които са готови да споделят техния опит, и направихме обучителен курс, доста интензивен. Затова е желанието ни това да се случва регулярно, а да не е просто единично явление“, подчерта той.

Ковачев обясни, че не е задължително хората да имат образование или опит в тази сфера. Затова този курс е подходящ за абсолютно всички, които са видели, че това е тяхната сфера на развитие. А ключови били мотивацията и постоянството.

„А защо е платен? Защото забелязваме, че масово академични организации работят на принципа, че кандидатите заплащат, за да се обучат. Но ние видяхме, че да платиш за обучение и да нямаш опит са двете най-големи трудности, за да направиш първата стъпка и точно там искаме да помогнем“, допълни той.

Обучение по програмиране
Обучение по програмиране. Снимка: Личен архив

Кандидатстването за участие в обучителния проект вече е започнало и ще продължи до 8 май. То се осъществява на сайта на Dev. Inc. Ангажиментът е от 40+ часа седмично за лекции, които са водени на български и английски език.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ирина Кънчева
Ирина Кънчева
7 месеци по-рано

Поздравления на организаторите за тази полезна инициатива!