Бургас празнува 143 години от Освобождението си

0
159
Тържества
Тържества. Снимка: Искра.бг

143 години от Освобождението от османско иго празнува днес Бургас. Официалните тържества ще започнат в 11:00 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и Община Бургас. Ще бъде отслужен и благодарствен молебен за благоденствието на града.

След тържествената част, паметта на освободителите ще бъде почетена с поднасяне на цветя пред Паметника на руските освободители, Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов и при Паметника на руския лазарет в Морската градина.

Регионалният исторически музей днес отваря вратите си и ще посреща бургазлии с изложбата „Пътят към свободата“. В експозицията са включени текстове, документи, снимки и гравюри, проследяващи хода на историческите събития, довели до 3 март 1878 г. Жителите и гостите на града ще се потопят в обстановката на Бургаския регион в навечерието на войната, революционните настроения и изявените личности, свързани с тях. Посетителите ще се запознаят с личността на полковник Лермонтов и временното руско управление, установяването на административен порядък и нормализиране на живота в крайморското селище.

Ще научат също как „на 6 февруари 1878 година, по айтоското шосе пристига първият руски разезд от 30 кавалеристи с разузнавателна цел (начело с кап. Кукс). На същия ден, специално сформираният отряд за освобождението на Бургас, потегля от Айтос. На 25 януари(6 февруари) отряд в състав 4 роти пехота, 2 конни оръдия и 3 взвода драгуни, потеглят за Бургас по пътя, минаващ Кадикьой (Съдиево), а втори ескадрон от 13-ти драгунски полк тръгва по пътя, минаващ по-на юг, по брега на езерото Ваякьой (Бургаското езеро)“, съобщава в донесението си началникът на Бургаския отряд полк. Лермонтов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments