Бургас отбелязва 110 години от Балканските войни

0
40
Балканските войни, годишнина
Балканските войни, годишнина. Снимка: Община Бургас

С военен ритуал и заупокойна молитва при параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Морската градина започнаха честванията в Бургас, посветени на 110-та годишнина от Балканските войни, съобщиха от Общината.

По този начин се почита и паметта на 1080-те воини от 24-ти Черноморски пехотен полк, загинали по време на сраженията за национално обединение.

На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова и председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова. На събитието се стекоха десетки граждани. Военния ритуал изпълниха представителни части от Бургаския гарнизон, а службата изнесоха свещеници от местното православно духовенство.

„Балканските войни са от тези събития в нашата история, които показват жертвоготовността, героизма и несломимия дух на българския народ. Българските воини се събират под бойните знамена, водени от една цел – да обединят разпокъсаното отечество и да бъдат освободени онези наши сънародници, които са останали извън пределите на Родината по силата на Берлински договор. Днес заставаме пред паметника на българския воин смирени и с преклонени глави, за да отдадем почит към паметта на загиналите герои и за всички онези, които продължиха борбата за национално обединение. Днешният ден си спомняме и за хилядите тракийски бежанци, прокудени от родните си места. Днес много техни наследници живеят в Бургас и поддържат родовата памет. Събитията от началото на миналия век ни задължават да постъпваме отговорно и достойно във всяко наше действие“, каза кметът Димитър Николов.

Отбелязването на годишнината е организирано от комитет, председателстван от контраадмирал Георги Мотев. В него участват още военно-патриотичните СОСЗР, СВВБ и СВВП, Гарнизон Бургас, Военното окръжие, регионалният Държавен архив, РИМ Бургас, РБ „Пейо Яворов“, РИО Бургас, Военният клуб и Община Бургас.

Честванията продължават и на 26 март, когато честваме 110 години от битката при Одрин и едновременно с това отбелязваме Деня на Тракия. По този повод Община Бургас организира граждански ритуал при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб. Той ще се проведе в неделя от 11:30 часа.

Бургас ще отбележи 110 години от Одринската епопея и с концерт-спектакъл от 12:00 часа в зрителната зала на Военния клуб. В него ще участват ФА „Царево“ и ТА „Лазур“–Бургас. Организатор е Тракийско дружество „Странджа“, съвместно с Военен клуб–Бургас, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюз на тракийските дружества в България. Входът е свободен.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments