Бургас отбеляза Деня на независимостта

0
33
Военен строй
Военен строй. Снимка: Искра.бг

Десетки граждани, интелектуалци, общественици, политици и гости на град Бургас се събраха на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Общината, за да наблюдават ритуалите, посветени на 114 години от обявяване на независимостта на България.

Припомняме, че на 22 септември 1908 година България обявява своята независимост с манифеста на българския княз Фердинанд, който слага край на последните васални връзки с Османската империя.

Днес точно в 10:30 часа започнаха официалните чествания на празника в Бургас. Те бяха открити с думите:

„На тази дата през 1908 година Българската държава, една от най-старите в Европа обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турската война от 1877 г.- 1878 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор и 23 години след Съединението на Княжество България и Източна Румелия. „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска… Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!“ С тези думи на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 Мъченици“ в старопрестолното Търново цар Фернинанд прави обръщение към българския народ, както и към света, като заявява България за държава достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Дипломатическите ходове на българския княз и правителство довеждат до осъществяването на едно от най-бленуваните събития на освобожденска България – провъзгласяването на независимостта на страната от Османската империя.“

След това бургаският духов оркестър, с диригент Анастас Камиларов изпълни химна „Независимост“, който е написан от капелмайстора Георги Шагунов веднага след обявяването й на 22 септември 1908 г.

Духов оркестър
Духов оркестър. Снимк: Искра.бг

Община Бургас отбелязва празника и с ритуал по издигане флаговете на България, Европейски съюз и Общината. Това се случи под звуците на химна на страната ни.

Издигане на знамената
Издигане на знамената. Снимка: Искра.бг

Извърши се и молебен за благоденствието на независима България

Припомняме, че по-рано днес кметът на Бургас отправя поздрав по повод 22 септември, който гласи:

„Скъпи бургазлии,

Приемете моите специални поздрави по повод Деня на Независимостта.

На 22 септември 1908 година България постига значима победа в своето развитие и става равноправна на останалите европейски държави. Провъзгласяването на независимостта става факт, след като княз Фердинанд прочита своя Манифест в старопрестолния град Търново.

Това важно за новата ни история събитие се реализира благодарение на мъдростта на българската дипломация, на силната воля на нашия народ да отстоява докрай своето право да живее в суверенна държава.

Бургас също записва името си в историята на този ден. В нашия град, минути след като княз Фердинанд прочита своя Манифест край стените на крепостта Царевец, капелмайсторът на 24-ти черноморски пехотен полк Георги Шагунов написва „Химна на Независимостта“.

Нека днес отдадем заслужената почит на хората, които в онези съдбовни дни през 1908 година ни показаха с делата си как трябва да бъдем единни във важните за народа и страната ни моменти. Днес наш дълг е да следваме техния пример и да издигаме авторитета на България.

Честит празник!“

Представители на властта в Бургас
Представители на властта в Бургас. Снимка: Искра.бг

Празненствата на площад „Атанас Сиреков“ продължиха с празничен концерт с участието на ФТА „Никола Гинов“ и ДФТА „Радост“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments