Бургас чества 141 години от Освобождението си

0
67
Снимка: Община Бургас

На 6 февруари се навършват 141 години от Освобождението на Бургас от османско иго. На този паметен ден през 1878 г. в града влиза отрядът на полковник Александър Лермонтов, който е посрещнат с огромна радост от бургазлии.

Оттогава всяка година признателните поколения отдават своята почит на освободителите. Програмата за деня на честването е:

  • От 11:00 часа на пл. „Атанас Сиреков“ ще се проведе Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Ще се обслужи и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.
  • Половин час по късно пред Паметника на руските освободители ще се проведе тържествен ритуал по отдаване на военни почести и ще се положат венци и цветя. Чествания ще има и пред паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов, която се намира на ул. „Лермонтов“ №15, както и пред паметника на руския лазарет (Приморски парк).
  • В 12 часа в Регионалния исторически музей ще може да бъде открита гостуващата изложба от Национален парк-музей „Шипка“ .
  • От 12:30 часа на пл. „Атанас Сиреков“ ще се проведе празничен концерт с участието на: ФА „Лукойл“ – ръководител Марио Егов, ДТС „Лъкатниче“ ръководител Дафинка Тигърова, ДТС „Златен пламък“ – ръководител Николай Цветков, Вокално студио „Славееви гласове“ – ръководител Жасмина Дерменджиева, изпълнители от СОУ „Добри Чинтулов“ – ръководител Цветелина Стойчева, Стоян Ганчев – народен певец.
  • От 18:00 часа в Дома на писателя ще бъде открито експозе на Георги Райков – „Свободата – творческо вдъхновение“.

Кметът на Бургас Димитър Николов честити празника на бургазлии.

„Днес ние скланяме глава пред делото и саможертвата на всички онези наши предци, които обрекоха живота си на идеята за свободна и независима България“, написа бургаският кмет в страницата си във Фейсбук.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments