Бум в жилищното строителство: Какви са предпочитанията на пазара – двустайни или тристайни апартаменти?

0
1316
Строителство
Строителство. Снимка: Искра.бг

През първите месеци на 2024 година жилищният сектор в България продължи да демонстрира силно развитие. Според предварителни данни от Националния статистически институт, в страната бяха въведени в експлоатация 1,026 новопостроени жилищни сгради, които включват общо 3,475 жилища.

Отново се наблюдава преобладаване на сградите със стоманобетонна конструкция, които формират 78.5% от общия брой, последвани от тухлените сгради с 16%. Други видове конструкции и панелни сгради съставляват малък дял от пазара. Във връзка с типа на жилищата, къщите продължават да бъдат най-предпочитаният тип новопостроени сгради, заемайки 79.1% от пазара.

В три от най-големите области – Пловдив, София и Варна, се наблюдава най-високата активност. Пловдив води с въведени в експлоатация 147 сгради, следван от София област с 139 и Варна с 108 сгради. Това подчертава продължаващия интерес към жилищно строителство в големите градски центрове и околните им области.

Жилищата с две и три стаи са най-често срещани, като съответно заемат 33.6% и 32.8% от пазара. Жилищата с шест и повече стаи представляват само 4.5% от новопостроените, което отразява предпочитанията на потребителите за по-малки и функционални жилищни пространства.

Средната полезна площ на новопостроените жилища е 101.7 квадратни метра, като общата полезна площ достига 353,200 квадратни метра. Регионите Монтана и Силистра се отличават с най-голяма средна полезна площ, докато Велико Търново и Сливен отбелязват най-ниски стойности.

Тези данни подчертават динамичното развитие на жилищния сектор в България и предоставят важна информация за потребителите и инвеститорите в строителния бранш. Продължаващото строителство и разнообразието от предлагани жилищни решения са ясен знак за здравословното състояние на пазара в страната.

Главчев с остър коментар към Северна Македония и с предупреждение за изборите на 9 юни

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments