„Булгартабак“ престава да съществува

0
1065
"Арда", без филтър. Снимка: архив

„Булгартабак холдинг“ АД съобщи, че иска от акционерите си одобрение за смяна на името на компанията на „Български инвестиционен холдинг“.

Според съобщение в Търговския регистър, цитирано от агенцията за бизнес информация SeeNews, извънредното общо събрание на акционерите е насрочено за 11 април.

Основаната през 1974 г. като тютюнев монополист държавна компания е приватизирана през 2011 г. През 2017 г. тя продаде най-големите си цигарени брандове на „Бритиш американ тобако“ (British American Tobacco или BAT) срещу повече от 100 млн. евро.

Това ще е краят на компанията, която бе сред пазарните лидери в региона и позната марка не само в региона, но и в Близкия Изток допреди приватизацията й през 2011 г. Тогава холдингът стана притежание на регистрираната в Австрия фирма „БТ Инвест“, чиято собственост е скрита зад офшорки, които според различни публични източници водят до депутата от ДПС Делян Пеевски.

В края на 80-те години капацитетът на фабриките на „Булгарбатак“ достига 75 милиарда цигари, три пъти повече от консумацията на вътрешния пазар по това време. Създават се и дружества за производство на тютюневи изделия в Русия, Украйна, Сърбия и Румъния.

Монополът расте през годините, а през 1993 г. „Булгартабак холдинг“ обединява 22 акционерни дружества с държавно участие., лидер е на вътрешния пазар с 98% дял и има добре развит експортен бизнес.

През 2002 и 2004 г. бяха направени два неуспешни опита за продажба на целия бизнес на холдинга, но след намеса на ДПС пропаднаха съответно сделките с предишните избрани кандидати „Табако Кепитъл Партнърс“ и „Бритиш Американ Табако“.

„БТ Инвест“ плати 100 млн. евро за активите на „Булгартабак холдинг“. След това само за седем години компанията загуби значителна част от пазарния си дял и бързо стана ясно, че собствениците имат съвсем други цели.

През 2015 г. „Булгартабак“ затвори цигарената си фабрика в София, а през 2017 г. продаде всички разработвани с години марки цигари за над 100 млн. евро на „Бритиш Американ Табако“ (БАТ).

В началото на 2019 г. компанията прекрати дейността и на една от големите цигарени фабрики на Балканите – тази в Благоевград.

За тези години името на тютюневия холдинг, който допреди приватизацията бе известен на международните пазари не само като продавач на цигари, но и на тютюни, бе замесено в доклад за контрабанда в Турция. Докладът за „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда“, бе изготвен през 2017 г. от турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) и изпратен до Интерпол. У нас той бе неглижиран въпреки обществения и политически отзвук. Същата година – месеци преди този скандал, стана ясно, че БАТ вече ще произвежда закупените марки от „Булгартабак“ в Румъния, част от които дори ще сменят брандовете си

През годините след приватизацията на „Булгартабак“ холдингът започна да се занимава с редица други дейности за сметка на тютюневата. Според последния публичен консолидиран отчет на холдинга към края на 2017 г. близо 40% от приходите му от продажби са от млечни продукти с бранда „Лакрима“ и на електроуреди в магазините „Техномаркет“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments