БСП: Внасяме законодателна програма, изразяваща последователните ни политики

0
60
Парламентарна група на БСП
Парламентарна група на БСП. Снимка: Корнелия Нинова, Facebook

Парламентарната група на „БСП за България“ обяви, че ще внесе собствена законодателна програма, изразяваща последователните им политики. Чрез нея ще настояват за ръст на заплатата от средата на годината, а децата ще продължат да бъдат приоритет за партията. Във Facebook Нинова коментира още:

Коалицията на джентълмените предлага законодателна програма съгласувана само помежду им. Разбира се, в нея има важни закони, има и такива, които ние няма да подкрепим. Има пропуснати много важни ежедневни теми, които вълнуват почти цялото българско общество.

От днес започваме внасяне в деловодството на Народното събрание на нашата законодателна програма. Ние имаме собствена, самостоятелна законодателна програма – тя е израз на наши последователни политики.

Днес внасяме законопроект, който предвижда минималната работна заплата, която стана 50% от средната благодарение на „БСП за България”, да влезе в сила от 1-ви юли тази година, а не от 1-ви януари 2024 г. По този начин защитаваме над 500 хиляди работещи бедни и смятаме, че заради високата инфлация и цените сме длъжни да се погрижим за тези хора. Нямаме време и те нямат време да чакат до януари следващата година.

На второ място, внасяме няколко поправки в Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс за случаи, на които всички ежедневно сме свидетели. Става въпрос за каране в пияно или дрогирано състояние, причиняване на телесни повреди или смърт, при шофиране в такова състояние. Повишаване на наказанията от 15 до 20 години или доживотен затвор. Това означава без възможност за условни присъди. Предлагаме да се отнема в полза на държавата моторното превозно средство, с което е причинена катастрофата и последствията от нея.

Свидетели сме всеки ден на мигранти, които се разхождат из цялата държава. Имаме случаи на загинали полицаи, това не може повече да продължава. Затова предлагаме също повишаване на наказанията драстично, почти двойно на тези, които осъществяват тези престъпления. От 10 до 20 години, включително и отнемане на имуществото, с което се извършва това престъпление.

Децата продължават да са абсолютен приоритет за БСП. Запознахме се с много тежки случаи на детска порнография и затова внасяме предложение за изменение в НК и по тези въпроси. Създаване на нови алинеи за повишаване на наказанията и за предприемане на мерки, спрямо такива случаи. Конкретното ни предложение е от 3️ до 10 години, което увеличава наказанието.

Внасяме и Закона за борба срещу домашното насилие. Не сме в никакъв случай „за” домашно насилие, каквото се опитват да ни приписват през годините, но категорично се противопоставяме през този закон да се прокарва джендър идеология и да се посяга на децата по всякакъв начин. Чрез отнемането им от семействата, чрез образователни програми от НПО-та, насилие чрез бездействие.

Остават всички текстове, които гарантират, че домашното насилие ще бъде наказано, така както трябва, а насилниците ще получат каквото заслужават. „За“ сме с тази борба, не можем да допускаме повече жертви на домашно насилие, но не пипайте децата.

Следващата седмица ще продължим с още законопроекти. Освобождаване на младите хора до 26 години от плащане на данък, майчинството да бъде колкото е минималната работна заплата за втората година, както и всички предложения на „БСП за България“ за пенсионна реформа, безплатните лекарства за деца и други закони в областта на социалната политика.

В тази тежка криза един от най-важните въпроси е да облекчим живота на хората с каквото можем! Със сигурност трябва да се увеличи събираемостта на данъците, тя не е такава, каквато трябва да бъде, дори и само според инфлацията.

От друга страна ние не сме привърженици на това да се потиска дефицита под 3%, за да се влезе сега и веднага в Еврозоната. Не сме подготвени и като икономика, и като доходи на хората, за да се случи това веднага.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments