БСП няма да подкрепят декларацията на „Продължаваме Промяната“

0
22
Андрей Гюров, Николай Денкови Кирил Петков
Андрей Гюров, Николай Денкови Кирил Петков. Снимка: Скрийншот от видео

„Продължаваме Промяната“ /ПП/ проведе среща с парламентарно представените партии във връзка с получаването на втория мандат и националните приоритети за съставяне на правителство. На срещата присъстваха представители от БСП, „Демократична България“ /ДБ/ и „Български възход“ /БВ/. Академик Николай Денков каза в началото на срещата:

„Да видим къде са границите, които можем да преминем и кои не можем, така че да подготвим общ документ. Трябва да има силна политическа подкрепа и всяко лице да бъде експерт. Днес имаме две цели: Да видим имаме ли съгласие за текста на проекта на решение. Ако се предложи нещо ново, то може да бъде включено. Това трябва да приключи днес на тази среща. Положихме всички усилия да чуем различните гледни точки. Поканата беше към всички политически сили, няма предпочитания.“

Кристиан Вигенин от БСП посочи, че страната ни има нужда от редовно правителство и политическа стабилност. Той отбеляза:

„Не може да се върви към правителство заради самото правителство, на базата на безпринципни компромиси. Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група разгледа предложения проект с приоритети. Оценяваме позитивно желанието на ПП да създаде среда на диалог, като са отразени приоритети на партиите, включително и на БСП. Нашето участие е израз на добра воля.“

По думите на Вигенин левицата споделя основните цели – развитие на конкурентна икономика, енергийна независимост, намаляване на неравенствата.

„Има и предложения, по които нямаме съгласие. На този етап не могат да бъдат коригирани. Беше сменен и характерът на проекта за решение. Обсъждайки днес на изпълнително бюро беше лансирана формула за правителство на малцинството – на нас ни се струва, че една такава формула ще направи правителството зависимо от случайни мнозинства. Днес не присъстват формации, които на практика са мнозинство. БСП няма да подкрепи предложения проект на решение, но заявяваме готовност да водим диалог“, подчерта Кристиан Вигенин.

Христо Иванов от ДБ коментира, че това е сериозен политически документ, който може да бъде основа за движение напред. Той обясни:

„Изразявам притеснение, че политически формации, които са системни, не са тук. Смятаме, че този документ е форма за формирането на едно отговорно управление. Отчитаме казаното от БСП, но трябва да разберем, че кабинет, ако се стигне до такъв, то ще бъде зависим, както каза господин Вигенин, от мнозинства. Нашата нагласа е да ви подкрепим в конкретика.“

От „Български възход“ са категорични, че основният им приоритет е именно съставяне на редовен кабинет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments