БСП и „Възраждане“ сезират КС за АЕЦ „Козлодуй“

1
175
АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Архив

БСП и „Възраждане” сезират Конституционния съд за сделката за АЕЦ “Козлодуй“. Те призоваха и „Продължаваме промяната” /ПП/ да направят същото, съобщиха от БСП. Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП и депутат Борислав Гуцанов заяви:

„Стана практика решенията на Народното събрание да изземват функциите и правомощията на изпълнителната власт. Поредното такова беше за строителството на нови ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй“ с технологията AP1000. Това е технология, която все още никъде по света не работи. Не искаме България да се превръща в опитна експериментална площадка на нови ядрени мощности.“

Гуцанов посочи, че партията му подкрепя развитието на ядрената енергия в България. Той припомни, че през 2013 година са събрали над 780 хил. подписа за референдум за ядрената енергетика. Мотивът им сега е, че оборудването за втора атомна в страната АЕЦ „Белене“ стои неизползвано.

„Цялото оборудване за първи и втори контур, което е платено от българската държава и необходимите средства за довършване са под 10 милиарда, ние да тръгваме към една все още нова технология. По данни на експертите тя ще струва над 30 милиарда – три пъти по-скъпа. Толкова ли е богата нашата държава и толкова ли време имаме пред себе си“, обоснова се Гуцанов.

По думите му проектът има всички разрешителни и лицензи от Международната атомна агенция и от Българската агенция за ядрена сигурност.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Митко
Митко
10 дни по-рано

Чичо сам не дава Белене.