Брюксел включи Саудитска Арабия в „черен списък“ за пране на пари и тероризъм

0
150
Европейска комисия. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Европейската комисия (ЕК) добави Саудитска Арабия, Панама, Нигерия и други юрисдикции в черния списък на държави, които представляват заплаха заради слабия контрол върху финансирането на тероризма и изпирането на пари, предаде „Ройтерс“

Този ход е част от дейностите на ЕС срещу прането на пари, след като няколко скандала удариха европейските банки през последните месеци. Новият списък предизвика критики от страна на няколко държави от ЕС, притеснени от икономическите си отношения с изброените държави, по-специално Саудитска Арабия.

Саудитското правителство за момента не е коментирало ситуацията. Панама заяви, че трябва да бъде премахната от списъка, тъй като наскоро прие по-строги правила срещу прането на пари.

Освен увреждането на репутацията, включването в списъка усложнява финансовите отношения с ЕС. Банките на блока ще трябва да извършват допълнителни проверки на плащанията, включващи юридически лица от изброените юрисдикции.

Списъкът вече включва 23 юрисдикции, в сравнение с 16. Комисията заяви, че е добавила юрисдикции със „стратегически недостатъци в борбата с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма“.

Брюксел също добави към списъка Либия, Ботсвана, Гана, Самоа, Бахамските острови и четири територии на Съединените щати – Американска Самоа, Американските Вирджински острови, Пуерто Рико и Гуам.

Другите изброени държави са Афганистан, Северна Корея, Етиопия, Иран, Ирак, Пакистан, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис и Йемен.

Босна и Херцеговина, Гвиана, Лаос, Уганда и Вануату бяха премахнати от списъка.

Сега 28-те държави-членки на ЕС имат един месец, който може да бъде удължен до два, за да одобрят списъка.

Критериите, използвани за включване в черния списък на страните, включват ниски санкции срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, недостатъчно сътрудничество с ЕС по този въпрос и липса на прозрачност по отношение на собствениците на компании и тръстове.

Пет от изброените държави вече са включени в отделен черен списък на ЕС за данъчните убежища. Те са Самоа, Тринидад и Тобаго и три американски територии – Американска Самоа, Гуам и Американските Вирджински острови.

Критиците твърдят, че списъкът не включва няколко държави, които са участвали в скандали с прането на пари в Европа, като Русия, Великобритания с офшорните си територии, и Азербайджан.

Списъкът на ЕС е по-голям от този, съставен от Специалната група за финансови действия (FATF), глобален орган, който понастоящем включва 12 юрисдикции – всички в черния списък на ЕС – но не включва териториите на Саудитска Арабия, Панама и САЩ. FATF ще актуализира списъка си следващата седмица.

От Европейската комисия са заявили, че ще наблюдават и други юрисдикции, които още не са включени в списъка. Сред държавите, които ще бъдат наблюдавани отблизо, са Съединените щати и Русия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments