Британски експерт: Не е от голямо значение, че заловените шпиони са от България

0
34
Лондон
Лондон. Снимка: Искра.бг

„Не трябва да се вторачваме във факта, че това са български граждани. Както виждаме от историята на конфронтацията с Русия, те са склонни да привлекат всеки от всяка страна. Нямаше да е голяма изненада, ако бяха британци, а не българи”.

Това заяви пред „NOVA“ Киър Джайлс, който е експерт в Кралския институт „Чатъм Хаус”. Той коментира случая с тримата заловени български граждани във Великобритания, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

Той припомни, че това не е първият подобен скандал, на който ставаме свидетели през последните години. По думите му опитите на Русия за зловредно влияние към западните държави са се увеличили многократно след инвазията в Украйна и вече надминават нивата от тези по време на Студената война.

Джайлс обясни и защо на тримата арестувани са повдигнати обвинения за притежания на фалшиви документи. По думите му британското законодателство доскоро е било толкова непълно, че зловредната дейност, упражнявана от тримата българи, може да не е определена като нелегална от закона. 

„Някои неща никога не се променят. Нашата страна се противопоставя на това, което Русия иска да причини на държавите-жертви. Това превръща Обединеното кралство в мишена“.

Той припомни, че Великобритания винаги е готова да даде подслон на тези, които бягат от Русия и даде за пример Георги Марков през 70-те години на миналия век и Сергей Скрипал в наши дни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments