Британската космическа агенция дава 50 милиона за сателитни комуникации

0
17
Знаме на Великобритания
Знаме на Великобритания. Снимка: Pixabay

Космическата агенция на Обединеното кралство обяви финансиране от 50 милиона паунда за амбициозни и иновативни проекти, които ще натоварят индустрията за сателитни комуникации, съобщиха от правителството на Великобритания.

Налично е финансиране за широк набор от проекти, като разработване на нови сателитни групи, наземни системи, необходими за достъп до тях, или цели системи от край до край, предоставящи нови услуги на клиентите.

Те биха могли да включват интегриране на 5G системи за отключване на свързаност за хора и машини чрез надграждане на инфраструктурата и позволяване на дронове или превози без водачи, създаване на базирани в космоса мрежи, които да съперничат на базираните на кабел наземни такива, и подпомагане на космическите оператори в Обединеното кралство да използват нови технологии и бизнес модели за глобални операции.

Финансирането, което е част от програмата на Европейската космическа агенция (ESA) за напреднали изследвания в областта на телекомуникационните услуги (ARTES), беше обявено, когато министърът на науката Джордж Фрийман посети фокусирана върху космоса фирма за анализ на данни Spire Global и компания за малки сателитни технологии AAC Clyde Космос, в Глазгоу.

Министърът на науката Джордж Фрийман каза:

„Развитието на космическите способности на Обединеното кралство и максимизирането на търговските възможности са от ключово значение за Националната космическа стратегия, като част от нашите планове да станем водеща сила в космоса и да надградим върху сектор, който вече струва £16,5 милиарда за икономиката на Обединеното кралство. Ние сме решени да инвестираме в нашия сектор на сателитни технологии от световна класа, поради което отделих £1,8 милиарда за участие на Обединеното кралство в програмите на ESA през следващите пет години и наскоро ангажирах £190 милиона специално за участие в международни телекомуникационни мисии.“

Това най-ново финансиране от £50 милиона на Британската космическа агенция ще помогне на повече компании да навлязат в нашия оживен, бързо развиващ се сектор на космическите телекомуникации в Обединеното кралство, спомагайки за стимулиране както на растежа, така и на по-широката икономическа устойчивост на Обединеното кралство, посочи още той. 

Обединеното кралство вече има бързо развиваща се индустрия за сателитни комуникации, като услугите допринасят с 10,4 милиарда паунда за икономиката и за създаването на повече от 26600 работни места.

Успешните компании ще имат възможността да помогнат за стартирането на следващото поколение хардуер за сателитна комуникация, проправяйки пътя за услуги, които могат да осигурят по-качествена свързаност на отдалечени и труднодостъпни места, по-висока честотна лента, по-ниско забавяне и повишена сигурност.

Изпълнителният директор на Британската космическа агенция д-р Пол Бейт каза:

„Това е вълнуващо време да участвате в индустрията за сателитни комуникации, тъй като светът увеличава зависимостта си от тези услуги за управление на бизнес, пътувания, сигурност, инфраструктура, свързаност и др. Това финансиране ще помогне на компаниите от Обединеното кралство, които имат правилния опит и амбиция да станат глобални играчи на този пазар и да водят в новаторски технологии, които ще подобрят по-широкия британски космически сектор, ще създадат работни места и ще генерират допълнителни инвестиции. Очаквам с нетърпение да видя резултатите от конкурса и да проследя успешните проекти в следващите им стъпки.“

Обединеното кралство е водещ инвеститор в ARTES, като е отделило £190 милиона за програмата на Съвета на министрите на ESA през ноември.

Предишни проекти в Обединеното кралство, финансирани от ARTES, включват Sunrise, подкрепящ доставката на платформа от първо поколение на OneWeb и потребителски терминали за верига за доставки в Обединеното кралство, и Pioneer, работещ с компании, включително Spire Global и AAC Clydespace, за разработване на инфраструктура, която ще позволи на новите доставчици на услуги с ниска цена и бърз достъп до пространството.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments