Британче загуби зрението си след диета от чипс и пържени картофи

0
21
Пържени картофи. Снимка: hansbenn/Pixabay
Пържени картофи. Снимка: hansbenn/Pixabay

Британски тийнейджър почти напълно е загубил зрението си след дългогодишна диета от чипс и пържени картофи, съобщиха британските медии във вторник.

Очните лекари в Бристол полагат грижи за 17-годишния, след като зрението му се е влошило до степен на слепота. След като е напуснал основното училище, тийнейджърът се е прехранвал само с пържени картофи, чипс, от време на време филия бял хляб, парченце шунка или наденица.

Изследванията са показали, че той има тежък недостиг на витамини и увреждания от недохранване.

Тийнейджърът е посетил личния си лекар на 14-годишна възраст, защото се чувствал уморен и неразположен. По това време той е бил диагностициран с дефицит на витамин Б12, но не с се придържал към лечението и не е подобрил лошата си диета.

Три години по-късно се е наложило да бъде приет в болница заради прогресивна загуба на зрението, съобщава списание Annals of Internal Medicine, цитирано от Би Би Си.

Д-р Дениз Атан, който го лекува в болницата, казва: „Диетата му е била по същество порция пържени картофи всеки ден. Той също е хапвал и чипс, и понякога резен бял хляб, малко шунка, но всъщност никакви плодове и зеленчуци.

Обясни, че определени текстури на храната го дразнят, така че чипсовете и пържените картофи били единственото, което искал и можел да яде.“

Изследванията показват, че момчето страда от дефицит на витамин Б12, както и на мед, селен и витамин Д. Макар теглото му да е било в нормата, то се оказва тежко недохранено.

Зрението му се е влошило толкова много, че пострадалият е функционално сляп. Той няма да може да шофира и ще му е много трудно да чете, да гледа телевизия или да различава лица. Но все пак може да се разхожда, тъй като му е останало периферно зрение.

Състоянието му се нарича „хранителна оптична невропатия“ и може да се лекува, ако се открие достатъчно рано. Но с минаването на времето нервните влакна в зрителния нерв умират и щетите стават непоправими.

„Беше изгубил минералите от костите си, което беше наистина шокиращо за момче на неговата възраст“, допълва Атан.

Лекарите напомнят, че мултивитамините могат да са в помощ на хранителния режим, но не и да заместят здравословното хранене. Веганите са по-застрашени от недостиг на Б12 и съответните проблеми със зрението, ако не компенсират по някакъв начин веществата, които иначе биха приемали с месото.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от