Бразилската полиция патрулира върху водни биволи

0
670
Полицаи
Снимка: Avantgardens, Facebook

Легендите процъфтяват за това как първите азиатски водни биволи са стигнали до този колосален остров в делтата на река Амазонка, пише “The New York Times”Приказка твърди, че първоначално те са дошли от изпаряващите се оризови полета във Френски Индокитай, но са акостирали тук с кораб, който е пътувал към Френска Гвиана. Според друга легенда затворници, избягали от затворническа колония във Френска Гвиана, са използвали умело плуващите биволи, за да направляват импровизираните си шлепове чак до свободата в мангровите гори на Маражо.

Въпреки това, с тяхното пристигане инвазивните видове се размножават на Маражо и сега наброяват около 450 000 на остров с размерите на Швейцария. Толкова много от ежедневието тук се върти около водните биволи, че островитяните извозват боклуци с тях, състезават се по време на фестивали и редовно се наслаждават на филета от биволска пържола, задушени в сирене, направено от биволско мляко.

“Значението на бивола в Маражо ни накара да се замислим”, каза майор Франсиско Нобрега, 41-годишен, служител от 8-ми батальон на военната полиция на Пара, огромната държава в бразилската Амазонка, която обхваща Маражо. И добави:

“Защо да не патрулираме и върху биволи?”

Възползвайки се от тази идея, възниква един от най-необичайните полицейски експерименти в Бразилия. Водните биволи са опитомени другаде в продължение на хиляди години, наричани “живият трактор на Изтока” за ролята им в оранта на нивите, но офицери от 8-ми батальон тук измислят план за обиколките си върху рогатия добитък.

Веднъж годишно батальонът дори настанява биволите и полицейските си служители на кораб до Белем, столицата на Пара, където всеки 7 септември те се разхождат по паради в чест на декларацията за независимост на Бразилия от Португалия.

Биволското звено стартира през 90-те години на миналия век, като патрулира на предни позиции през нощта в Суре, където пребивават около 23 000 души, и прекъсва случайните битки в баровете.

С течение на годините мисията се разширява, като включва преследване на заподозрени, които бягат в дивата природа на Маражо и предприемат репресии срещу биволи, шумолящи в далечните ранчота на острова.

Служителят в пионерската бразилска изследователска компания на Маражо, която се фокусира върху тропическото животновъдство и селското стопанство Хосе Рибамар Маркис казва: 

“Водните биволи са забележителни плувци, по-добри от кучетата и по-пъргави от конете, когато става въпрос за придвижване през кал. Животното също е послушно и улеснява контакта си с хората.”

Всъщност биволите от Маражо имат определени предимства. Широкоразпространените им копита им позволяват да се движат с относителна лекота през кални блата. Те също изглежда се справят добре с наказващата жега на Маражо, който се намира почти директно на Екватора.

Няколко породи процъфтяват на Маражо, като Мура, ценена заради месото и млякото си, и Карабао, известен със сърповидните си рога. (Азиатските водни биволи се различават от американските биволи, които са бизони, въпреки името си.)

Има и още една полза от използването на водни биволи в полицейската работа, казват някои служители: Това помага за намаляване на напрежението. 45-годишният полицай Клаудио Вители, който редовно патрулира на бивол споделя: 

“Това е мястото, където всеки знае бизнеса на всеки. Трябваше да арестувам чичо си за дребно нарушение, а преди това братовчед.”

“Това, че съм човекът на бивола отгоре, ме прави по-ефективен, а работата ми става малко по-лесна.”

Бразилската военна полиция донякъде прилича на държавната полиция в Съединените щати, в смисъл, че се контролира от правителствата на щатите. Но силите са пропити с милитаризирани традиции, като носенето на бойни облекла, а тежките им полицейски методи са породили редица нарушения на правата, включително принудителни изчезвания и убийства на хора, за които се смята, че са невинни.

Въпреки спокойното си настроение, гневът на този остров не е непознато явление след подобни акции. След като полицейски служител застреля смъртоносно мъж през 2011 г. в Сао Себастиан да Боа Виста, град на Маражо, яростни жители освободиха затворниците от местния затвор, изгориха полицейския участък до основи и изпратиха полицаи чак в други части на острова.

В град Суре, където 8-ми батальон действа от малка станция с около 10 бивола, полицейските служители твърдят, че патрулирането върху животните може да успокои напрежението между жителите, като накара нископоставените полицейски служители да общуват с хора, които използват биволи за транспорт, земеделие или друга работа всеки ден.

Полицейският експеримент предизвика интерес другаде в страната. Piauí, високопоставено списание в Рио де Жанейро, нарече подразделението “Buffalo Soldiers” (Войници на биволи) на Бразилия, риф на класическото реге на Боб Марли и вдъхновението на песента – афро-американските полкове на американския Запад през 19 век. (Американските войници са яздили коне, но не биволи.)

Някои от Маражо оценяват вниманието. 30-годишният Антенор Пенанте, управител на семейна кожарска фабрика, който с гордост описва как бизнесът му използва изсъхналите пениси на водни биволи, за да направи камшици за коне и приспособления за езда, казва:

“Малко хора знаят колко са важни наистина нашите биволи, но нашата полиция повишава осведомеността. Ние не губим нито една част от биволите.”

Мъжът посочи и колекция портмонета, направени от биволски скротуми в магазина на кожената фабрика. “Маражо трябва да се гордее със стадата си”, категоричен е още той.

Въпреки че водни биволи могат да бъдат намерени и другаде в Бразилия, други полицейски сили изглежда са избягвали да използват животните за полицейска дейност. И все пак, офицери от 8-ми батальон казват, че са готови да предоставят своя биволски опит на заинтересованите страни, като споменават уважавания от Бразилската армия Инструктивен център за борба с джунглата, който изпрати инструктори тук, за да се научат как да използват азиатски водни биволи, с които да заменят мулета и коне за снабдяване на войски в дъждовната гора. Емерсън Касиано, 42-годишен, полицай от биволското звено заяви:

“Бразилия е тропическа страна и това означава, че трябва да намерим тропически решения за предизвикателствата, с които се сблъскваме.”

“Приятелите ми ме дразнят, казвайки, че биволът е добър само за нарязване на пържоли, но това е невежа гледна точка”, добави Касиано. И допълни: “Вижте какво постигнаха хората, откакто започнаха да яздят коне, вместо да ги ядат. Нашият биволски патрул може да бъде началото на нещо огромно.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments