Бразилската избирателна агенция отхвърли натиска на Болсонаро за анулиране на гласовете

0
12
Гласуване
Гласуване. Снимка: Pixabay

Ръководителят на бразилския избирателен орган отхвърли искането на политическата партия на президента Жаир Болсонаро за анулиране на бюлетините, подадени на повечето електронни машини за гласуване, което би отменило изборите на 30 октомври, предава „Асошиейтед прес“.

Александър де Мораес беше издал вече едно решение, което имплицитно повдигна възможността Либералната партия на Болсонаро да пострада от подобно предизвикателство. Той обуслови анализа на искането за представяне на коригиран доклад, който да включва резултатите от първия изборен кръг на 2 октомври, в който партията спечели повече места в двете камари на Конгреса, от която и да е друга, и той постави краен срок от 24 часа.

По-рано в сряда президентът на партията Валдемар Коста и адвокатът Марсело де Беса проведоха пресконференция, на която съобщиха, че няма да има коригиран доклад. Часове по-късно Мораес пише в решението си:

„Пълната недобросъвестност на странното и незаконно искане на ищеца… беше доказана, както чрез отказа да се добави към първоначалната петиция, така и чрез пълната липса на каквито и да е доказателства за нередности и наличието на напълно измамен разказ на фактите.“

Той също така нареди спиране на държавните средства за коалицията на Либералната партия, докато не бъде платена глоба от 23 милиона реала (4,3 милиона долара) за недобросъвестни съдебни спорове.

Във вторник де Беса подаде искане от 33 страници от името на Болсонаро и Коста, цитирайки софтуерен бъг в по-голямата част от бразилските машини – нямат индивидуални идентификационни номера във вътрешните си регистрационни файлове – за да твърди, че всички гласове, които са записали, трябва да бъдат анулирани. Де Беса беше категоричен, че това ще остави Болсонаро с 51% от останалите валидни гласове.

Нито Коста, нито де Беса не дадоха обяснение как грешката може да е повлияла на изборните резултати. Независими експерти, с които „Асошиейтед прес се консултира, са на мнение, че макар и новооткрито, това не влияе на надеждността и всяка машина за гласуване все още може лесно да се идентифицира чрез други средства. В решението си де Мораес отбелязва същото. Той също така написа, че оспорването на гласуването изглежда има за цел да стимулира антидемократични протестни движения и да създаде безредици, наред което да нареди разследването на Коста и консултанта, нает да извърши оценка. Маурисио Санторо, професор по политически науки в Държавния университет на Рио де Жанейро, заяви:

„Посланието на Де Мораес към политическата върхушка е: играта свърши. Поставянето под въпрос на резултата от изборите не е честна игра и хората и институциите, които правят това, ще бъдат наказани сурово.“

На пресконференцията в сряда Коста изтъкна, че намерението му е просто да попречи на резултатите от гласуването през 2022 г. да преследват Бразилия в бъдеще.

Избирателната власт на 30 октомври ратифицира победата на врага на Болсонаро, левия бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, и дори много от съюзниците на президента бързо приеха резултатите. Протестиращите в градовете в цялата страна твърдо отказват да направят същото, особено с отказа на Болсонаро да признае.

Болсонаро прекара повече от година в твърдения, че бразилската система за електронно гласуване е склонна към измами, без изобщо да представи доказателства.

Южноамериканската нация започна да използва електронна система за гласуване през 1996 г. и експертите по сигурността на изборите смятат такива системи за по-малко сигурни от ръчно маркираните хартиени бюлетини, тъй като не оставят хартиена следа, която може да се провери. Но системата на Бразилия е внимателно проучена от местни и международни експерти, които никога не са открили доказателства, че е била използвана за извършване на измами.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments