Бразилец е убит с газ в багажника на полицейска кола

0
12
Полиция, Бразилия
Полиция, Бразилия. Снимка: Пиксабей

Смъртта на чернокож мъж, който беше принуден да влезе в багажника на полицейска кола, където беше изстреляна газова граната, предизвика възмущение в Бразилия, съобщава „BBC“.

В сряда на улицата в североизточния град Умбауба, щат Сержипе, полицията спира 38-годишния Дженивалдо де Хесус. Видеозапис показва, че двама полицаи държат багажника, в който е бил мъжът, докато от колата се издига гъст дим. Доклад от аутопсия в четвъртък потвърждава, че Сантос е починал от задушаване.

Федералната магистрална полиция на Бразилия съобщи, че е образувано дисциплинарно производство за разследване на поведението на полицаите. Федералната полиция започна разследване и за обстоятелствата около смъртта на Сантос.

Има противоречиви сведения за инцидента. В изявление на полицията се казва, че Сантос е бил арестуван, защото „активно се е съпротивлявал“ на подхода на полицията и че поради неговата „агресивност… техники за обездвижване и инструменти с по-малък нападателен потенциал“ са били използвани, за да го задържат.

Но племенникът на Сантос Уолисън де Хесус заяви пред местните медии, че е бил на местопроизшествието, а чичо му е карал мотоциклет, когато федералните магистрални полицаи го спрели и го помолили да вдигне ризата си. Той си спомня, че чичо му е взел лекарства с рецепта за шизофрения и се е изнервил, когато полицаите открили са лекарството. Племенникът на жертвата твърди, че е предупредил полицията за състоянието на чичо си и „тогава са започнали мъченията“. Младият мъж твърди, че полицаите са го притиснали към земята и са го бутнали в багажника на автомобила.

Видеозаписите, широко разпространени онлайн, показват краката на Сантос, висящи от колата, с останалата част от тялото му вътре. Докато той рита и крещи, се виждат двама полицаи да натискат вратата на багажника, докато вътре изглежда е пусната газова граната.

„Ще убият човека!“, може да се чуе да казва случайно лице, докато краката на Сантос спират да се движат. Племенникът му коментира, че служителите са тръгнали към полицейското управление и са го откарали в болницата, когато са разбрали, че е в безсъзнание. В изявление на полицията се казва, че Сантос е обявен за мъртъв в болницата. Аутопсия на държавния институт за съдебномедицинска медицина посочва, че той е починал от асфиксия, но не може да установи какво е причинило това състояние.

Вдовицата на Сантос Мария Фабиана дос Сантос обаче описа инцидента като „престъпление“ и каза пред местния вестник „G1“, че съпругът ѝ никога не е бил агресивен.

Инцидентът доведе до широко осъждане в цяла Бразилия, като мнозина критикуват предполагаемите действия на полицията като акт на расизъм. Инцидентът стана само две години след убийството на Джордж Флойд, чернокож мъж, който беше ликвидиран от полицията в Съединените щати. Рената Соуза, чернокожа активист и политик, туитира:

„Поредното черно тяло, екзекутирано от ръцете на държавата. Това е неприемливо“.

Вследствие на инцидента беше организиран протест и преди погребението на Сантос в Умбауба в четвъртък, съобщава „G1“, където бяха запалени гуми на пътя, където беше убит.

Полицейското насилие не е рядкост в Бразилия. По-рано тази седмица повече от 20 души загинаха при полицейска акция в квартал на бедно население в Рио де Жанейро. Оттогава полицията е изправена пред обвинения в използване на прекомерна сила срещу починалия, което според един адвокат по правата на човека е равносилно на изтезание.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments