Бозуков: Работим активно по подготовката на стратегическия план

0
14
Христо Бозуков
Христо Бозуков. Снимка: МЗХГ

Страната ни работи активно по подготовката на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика. Това обяви служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се повежда днес и утре в Люксембург, съобщиха от ведомството. 

Той допълни, че до настоящия момент голяма част от интервенциите са повторно обсъдени с браншовите организации.

„През изминалите няколко месеца бяха разгледани препоръките на ЕК за разработване на Стратегическия план, както и промяната на параметрите на финансиране на завишената екологична амбиция. Финализирани са нови проекти на еко-схемите, както и условността, които скоро ще бъдат представени и обсъдени със заинтересованите страни, с които водим активна комуникация“, подчерта българският земеделски министър.

Той изтъкна, че за намаляване на времевия натиск върху държавите членки, с оглед крайния срок за предаване на плановете, е изключително важно да бъде проявен гъвкав подход от страна на службите на ЕК. По думите му, трябва да има прозрачност в процеса на одобряване на плановете от Комисията, равнопоставеност и прилагане на единни критерии.

Министър Бозуков каза още, че би било полезно да има обмен на информация за напредъка от всички държави, както и регулярно публикуване и споделяне на информация относно Стратегическите им планове.

„Важно е да бъде получавана своевременна обратна връзка от службите на Комисията, включително в рамките на неформалния, предварителен диалог. Смятам, че е необходимо да се представи контролен лист, по който службите на ЕК ще оценяват плана“, уточни министърът.

Той припомни, че от основно значение в процеса на разработване на документа е наличие на достатъчно време за получаване на обратна връзка от земеделския сектор, хранително-вкусовата промишленост и преработка, както и заинтересованите страни в селските райони.

„Съгласно Регламента за Стратегическите планове, Комисията следва да оценява и одобрява националните планове само въз основа на актове, които са правно обвързващи за държавите членки“, категоричен бе министър Бозуков.

По време на заседанието министрите дискутираха и преразглеждане на маркетинговите стандарти на ЕС относно селскостопанските продукти. Българският министър посочи, че трябва да бъдат разработени нови пазарни стандарти, както и да се обърне внимание на промени в законодателството, текущи стратегии и инициативи на ниво ЕС.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments