Божидар Божанов: В България от 10 години се чака за единна входна точка за финансови отчети

1
102
Божидар Божанов
Божидар Божанов. Снимка: Facebook

„През седмицата внесохме законопроект за нещо, което се чака от 10 години – единна входна точка за финансови отчети. За да се подават отчетите само на едно място – в НСИ, и оттам част от данните да отиват автоматично в структуриран вид в Търговския регистър (и в НАП).“.

Това написа депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Божидар Божанов във Facebook. Той обясни какви са предимствата на промените и напомни, че законопроектът е предварително съгласуван с работодателските организации. Публикуваме останалата част от коментара му без редакторска намесаот наша страна.

„Така се постигат три неща: 1. облекчение за бизнеса (вкл. ще може данните да се екапортират от счетоводен софтуер и да се качват директно), 2. наличност на данните във вид, удобен за анализ и визуализация, а не криво сканираните замазани отчети, които се качваха досега, 3. без повече ръчна обработка в Агенция по вписванията и съответно спестяване на такси за бизнеса.

Законопроектът е предварително съгласуван с работодателските организации и има принципна подкрепа, а по текстовете работихме с професионалните организации, като стъпваме и на резултатите от работната група, предишна версия на която създадох като министър. Благодаря на тези организации и особено на председателя на НСИ и на директора на Агенция по вписванията за твърдия ангажимент за реализирането на тази отдавна чакана от бизнеса реформа“.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Dan
Dan
14 дни по-рано