Божанов: Есента отпадат сините талони и стикерите за „Гражданската отговорност“

0
602
Божидар Божанов
Божидар Божанов. Снимка: Личен архив

През есента сините талони ще отпаднат. Това съобщи пред „Bulgaria On Air“ министърът на електронното управление Божидар Божанов. Той обясни, че работната група е настояла за редица промени в законодателството по въпроса. Самият проект в момента е на обществено обсъждане, а срокът за него изтича следващата седмица. Качен е и текстът за отпадането на синия талон.

Освен тази промяна се предвижда и премахването на стикера за „Гражданската отговорност“. Божанов изказа предположение, че промените ще бъдат приети през есента.

Той коментира и кибератаката в „Български пощи“, като по неговите думи там контролът изобщо е липсвал. Той обясни, че в момента се подготвя нова стратегия, защото настоящата е от 2016 година и е променяна само козметично през 2019 година. „Български пощи“ също ще влезе в обхвата на този документ.

Министърът определи липсата на проверки в пощите като пропуск в законодателството. Отделно от това те не са били включени в списъка със стратегическите обекти, които се инспектират от Държавната агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ регулярно.

Божанов обясни, че още с встъпването им в длъжност са изпратили писма до институциите в обхвата на министерството с инструкции какво да бъде направено.

Що се отнася до мобилното приложение за електронна идентификация то щяло да бъде готово до края на годината. Новите лични карти щели да започнат да се издават през 2023 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments