Божанов: Ако „Продължаваме промяната“-ДБ се явят като една коалиция на изборите, ще има стабилност в управлението

6
219
Божидар Божанов
Божидар Божанов. Снимка: Личен архив

„Ако “Демократична България” /ДБ/ и “Продължаваме промяната” /ПП/ се явят като една коалиция на изборите, ще дадем увереност на избирателите, че най-накрая ще има един голям политически субект, който да удържи стабилността на управлението. Същевременно този субект ще е антикорупционен и ще удържи и геополитическата ориентация на страната.“

Това заяви членът на Изпълнителния съвет на “Да, България” и бивш министър на електронното управление от “Демократична България” Божидар Божанов. По думите му именно преодоляването на фрагментацията и бавното намиране на съгласие в политическото представителство на протестното пространство чрез създаването на една голяма формация, която да убеди много хора, че тази стабилност ще я има.

“Краткият отговор е, че такова обединение ще бъде трудно”, призна Божанов пред „Bulgaria On Air“. Той припомни някои основни резултати в неговата сфера за седемте месеца управление.

“Стартирахме много процеси, които не бяха започнати в последния мандат. Вече се работи по мобилно приложение, с което да могат да се използват електронни услуги. Това ще отключи цялото електронно управление, както се е случило в Естония през 2001 г. Това е кокошката и яйцето на електронното управление. От него тръгва и апетитът. Публикувахме всички плащания на държавата от 2006 година. Това е както електронно управление, така и прозрачност и отворени данни. Нещата са свързани и с антикорупцията. Електронното управление всъщност е силен антикорупционен елемент, винаги оставя следа, винаги може да се види кой за какво е харчил пари”, подчерта бившият министър на електронното управление.

Запитан за червените линии на ДБ към други формации, Божанов призова този въпрос да бъде оставен на заден план. Но смята, че е проблем цялото ръководство на ГЕРБ, а не само партийният лидер.

“Борисов не е единственият в ГЕРБ, който просто ако мине на заден план в зайчарника, някак магически се случват промени. ГЕРБ пропусна това време да направи тези вътрешни процеси и не мисля, че за един месец ще успее”, каза политикът.

Бившият министър на електронното управление изрази убеденост, че изборите с машини ще бъдат по-честни, защото редица проблеми на хартиеното гласуване ще бъдат елиминирани, като големия брой невалидни бюлетини и бъркотиите с преференциалния вот. Според него дори самият факт, че няма тъмна стаичка, допълнително гарантира честността. ИТ експертът категорично отхвърли възможността за манипулиране на машините:

“Ако някой иска да го направи, трябва да разполага с частни ключове, които се намират в ЦИК в сейфове, отделно, че самият достъпът до една машина не ни дава възможност да я манипулираме.“

Божанов призова служебното правителство да предостави на партиите и коалициите изходния код на софтуера на машините.

Абониране
Известие от
guest
6 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
1 месец по-рано

Нали ги видяхме колко са стабилн ПП и ДБ-дрън дрън

Ник
Ник
1 месец по-рано

Как няма един представител на тая партия, който да е нормален – или са кукувци или изглеждат като такива

Петър
Петър
1 месец по-рано

ДБ имат интерес да са в коалиция, иначе парламента само по телевизията ще го гледат.

Борил
Борил
1 месец по-рано

Хората на Иво Прокопиев от ДБ ги чака сигурен провал на изборите, ако се явят сами. За това отчаяно драпат за коалиция.  

Ива
Ива
1 месец по-рано

Е нали ви видяхме колко сте стабилни бе!!! Първия в историята минал вот на недоверие потвърди стабилността ви

Лили
Лили
1 месец по-рано

Единственот остабилно нещо в такава коалиция ще е пропадането