Бойкотът на опозицията в Индия засенчи откриването на новата сграда на парламента

0
16
Сграда в Индия.
Индия. Снимка: Пиксабей

Новият парламент на Индия трябва да бъде открит този уикенд на фона на политически спор, тъй като 19 опозиционни партии заявяват, че ще бойкотират церемонията, предава „BBC“.

Премиерът Нарендра Моди ще открие сградата в неделя. Лидерите на опозицията обаче са на мнение, че президентът на Индия, най-висшият конституционен орган, трябва да отвори сградата.

Лидерите на управляващата Bharatiya Janata Party (BJP) обвиниха опозицията, че „играе политически игри“. В сряда 19 партии – включително основният опозиционен Конгрес – излязоха с изявление, обявявайки своето „колективно решение“ да бойкотират церемонията по отваряне на сградата. Те изтъкнаха, че макар откриването да е било „важен повод“, „решението на Моди сам да открие сградата“ е „сериозна обида и „директно нападение“ срещу демокрацията в Индия. В изявлението се споменава също, че опозиционните депутати са били „дисквалифицирани, отстранени и заглушени“, докато „противоречивите закони“ са били приети без много дебат. Партиите допълват:

„Когато душата на демокрацията е изсмукана от парламента, не намираме стойност в нова сграда.“

Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах коментира, че всички политически партии са били поканени за церемонията и помоли опозицията да не политизира събитието. На пресконференция в сряда той заяви:

„Правителството поиска всички да присъстват. Всеки ще действа според собствените си чувства.“

Отношенията между управляващата BJP и повечето опозиционни партии са обтегнати, което често води до задънена улица по време на парламентарните сесии. Наскоро лидери на опозицията протестираха, след като лидерът на Конгреса Рахул Ганди беше дисквалифициран от парламента, след като беше осъден на затвор по дело за клевета.

Лидерите от управляващия Национален демократичен алианс, ръководен от BJP, разкритикуваха изявлението на опозицията, наричайки го „невероятна обида към нашата демокрация и към техните избрани представители“. Те също призоваха опозицията да мисли за нацията, а не за индивидуалните политически печалби.

Лидерите на опозицията също критикуваха избраната от правителството дата за церемонията, която съвпада с годишнината от рождението на идеолога на Хиндутва В. Д. Саваркар.

Не всички опозиционни партии са на една и съща страница по въпроса – някои регионални партии като Biju Janata Dal и YSR Congress Party ще присъстват на церемонията.

Новата сграда на парламента – която е част от амбициозния проект на правителството за развитие на енергийния коридор Central Vista в столицата Делхи – е потопена в противоречия от самото начало. Много опозиционни политици, еколози и групи на гражданското общество критикуваха проекта за високата му цена и твърдяха, че правителството не се е консултирало с други законодатели и обществеността. Те също така поставиха под въпрос решението на правителството да построи нова сграда на парламента, вместо да модернизира старата.

Правителството обаче заяви, че новият парламент е необходим, тъй като по-старата сграда „показва признаци на бедствие и прекомерно използване“.

Новата сграда – проектирана от HCP Design, Planning and Management и построена от Tata Projects – има увеличен капацитет за сядане и е построена на приблизителна цена от 9,7 милиарда рупии (117,1 милиона долара, 94,2 милиона паунда).

През 2020 г. Конгресът също бойкотира събитието за полагане на основния камък на новия парламент, критикувайки правителството за провеждането му в момент, когато фермерите протестираха срещу три противоречиви нови закона.

Настоящият спор предизвика много дебати в Индия, като някои коментатори твърдят, че отразява разногласна среда, в която управляващата партия и опозицията не могат да постигнат споразумение по повечето въпроси.

Вестник „Indian Express“ твърди в редакционна статия, че макар опозицията да има истински оплаквания, тя трябва да намери начин да се издигне над тях, за да отбележи този исторически момент. Той заяви:

„Не може да бъде – не трябва да бъде – когато идващите поколения гледат фотоалбума на тази разнообразна нация, да виждат парламент, който е гол и едноцветен, защото 19 партии не можаха да се издигнат над оплакванията си, колкото и легитимни да бяха, да ги прегърнат по-големият повод.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments