Борците за независимост на Шотландия могат да бъдат най-големите губещи на изборите в Обединеното кралство

0
51
Федерална канцелария, Шотландия
Федерална канцелария, Шотландия. Снимка: Пиксабей

Шотландската национална партия /SNP/, която отдавна доминира в шотландската политика със стремежа си към независимост от Обединеното кралство, може да преживее тежка нощ на 4 юли, съобщава „Politico“. Колко тежка ще бъде тя и колко места ще загуби, все още се обсъжда. Но сепаратистката партия, която навремето се издигна толкова високо, че наложи провеждането на референдум за оставането на Шотландия в състава на Обединеното кралство, преживя незавидни 18 месеца.

Внезапните оставки, продължаващото полицейско разследване на финансите на партията, а сега и парламентарните избори само няколко седмици, след като лидерът Джон Суини се изправи на крака – всичко това може да допринесе за сериозни страдания за партията на изборите.

Тази бурна история идва след години на доминация в Шотландия. От 2007 г. насам SNP е най-голямата партия в шотландския парламент и е печелила най-много места в Шотландия на всички общи избори след изтърването им през 2015 г., когато всички избрани шотландски депутати, с изключение на трима, произхождаха от тази партия.

На 4 юли всичко това може да се промени. Скорошният модел MRP на YouGov показва, че ако изборите се проведат сега, SNP може да загуби 64,6% от общия брой места, които има през 2019 г., което е дори по-висок дял от ужасните 61,6% възможна загуба, пред която са изправени консерваторите.

Моделът – считан за златен стандарт в Уестминстър – оценява връзката между характеристиките на избирателите и намерението им да гласуват. След това той използва данни на ниво избирателен район, за да прогнозира резултатите за местата въз основа на типовете избиратели, които живеят там. Междувременно лейбъристите имат възможност отново да станат най-голямата партия в Шотландия – огромно подобрение в сравнение с единственото място, спечелено от партията на последните парламентарни избори.

Моделът на MRP показва, че 35 от 57-те места в Шотландия могат да преминат в други ръце. Това ниво на потенциална промяна е по-високо от прогнозираното на юг от границата. Предвижда се почти всички тези места да преминат от SNP към лейбъристите, като по-голямата част от тях се намират в централния градски пояс на Шотландия.

Марк Дифли, социолог, основател и директор на изследователската консултантска компания Diffley Partnership, казва, че лейбъристите са спечелили от „грешките и нещастията на другите две големи партии в Шотландия. С изключение на Na h-Eileanan an Iar – островен избирателен район, който е собственост на SNP от 2005 г., всички избирателни райони, които лейбъристите според прогнозите ще заемат, са били червени преди 2015 г.

Всъщност, посочва Дифли, преди последните няколко десетилетия господството на лейбъристите като основна партия в Шотландия се е смятало за „един вид неоспоримо“ от 80-те и 90-те години на миналия век. Негативните реакции към татчеризма, икономическите сътресения и индустриалните действия, както и известността на големи шотландски политици като Доналд Дюар и Гордън Браун, са работили в полза на лейбъристите.

„Подобно на останалата част от Обединеното кралство, предполагам, торите изчерпаха силите си, казва Дифли за този период от историята на Шотландия. И добавя:

„Лейбъристите бяха възприемани като идваща сила в Обединеното кралство и по-специално в Шотландия. Звучи ли ви познато?

Въпреки че нещата изглеждат добре за лейбъристите и, обратно, зле за SNP, в Шотландия все още има за какво да се играе. Моделите на MRP от други социологически агенции не предвиждат непременно същия огромен обрат на съдбата в централния пояс на Шотландия. В модела на YouGov, въпреки че всяко място има прогнозиран победител, ако разликата е по-малка от пет процента от гласовете, то се счита за място, което се подхвърля на гласуване. В Шотландия има 22 такива места, което е почти 40 процента от всички места, които могат да бъдат отворени в страната.

На всяко едно от тези места SNP е една от водещите партии, които се борят за победа. В североизточната част на страната SNP се бори с консерваторите за спечелване на по-селски и десни избиратели, а в централния пояс трябва да се пребори с опитите на лейбъристите да привлекат по-скоро градско и ляво настроено население.

„В Шотландия наистина се провеждат два различни вида избори. SNP трябва да се бори и в двата случая срещу различни опоненти, докато техните опоненти се борят само в единия от тях и това я прави много, много трудна, смята Дифли.

В зависимост от начина, по който ще се развият събитията на местата, за които се предполага, че ще бъдат избрани, в нощта на изборите, това може да доведе до още по-тежки резултати от тези, които прогнозите сочат, или до много по-малка загуба за SNP, отколкото партията се опасява.

Както казва Дифли:

„Почти неизбежно е те да загубят значителен брой места. Дали това ще са 20, дали 30, не знаем. […] Но това, което знаем, според мен, и дори хора от вътрешността на SNP ще ви кажат, че след няколко седмици ще бъде доста трудна нощ за тях.

Царевицата и кюспетата от слънчоглед – водещи продукти в българския експорт за Китай през 2023 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments