Борисов започна да се съмнява дали да влизаме в Шенген

0
127
Бойко Борисов и Александер Добриндт в Берлин. Снимка: Правителствена пресслужба
Бойко Борисов и Александер Добриндт в Берлин. Снимка: Правителствена пресслужба

За момента не съм сигурен дали е изгодно за България да се присъединява към Шенгенското пространство заради имиграционния натиск по границите на Гърция. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с председателя на групата на Християнсоциалния съюз в Бундестага Александер Добриндт в Берлин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът изтъкна, че и в момента ползваме шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, пролиферацията. „Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби“, каза още Бойко Борисов и добави, че споразумението ни с Турция работи.

Борисов постави под въпрос изгодността от евентуално присъединяване на България към шенгенското пространство в момента. Пред журналистите в Берлин Борисов изтъкна като доводи за съмненията си засиления имиграционен натиск към Гърция и възстановяването на граничния контрол в редица държави от Европа.

„В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Към днешна дата, дори и да съм опозиция, няма да приветствам влизане в Шенген за външната граница поради тази причина“, каза Борисов.

Александер Добриндт отбеляза, че се регистрира забележим напредък по отношение на две важни теми за България – Шенген и еврозоната. „Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава“, добави председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments