Борисов за сигналите: Някой нещо чул, че когато някой правил крос, нещо говорил

0
161
Бойко Борисов
Бойко Борисов. Снимка: ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил разпитан по три сигнала в Главна дирекция „Национална полиция“. След това той направи кратък коментар пред журналисти, в който уточнява:

„Изключително професионално отношение на колегите и за съжаление и по трите сигнала, по които подаваха сведения. Всичките са, че за някой нещо чул, че някой, когато някой правил крос, нещо говорил и това са от 2009 г. до 2012 г.“

Бившият премиер отказа да отговори какво се твърди в сигналите и въобще не даде повече информация за тях. През годините обаче името му се е намесвало в немалко скандали и едва ли има друг премиер в Европа, който да е бил по-разследван и разпитван от него.

Единственото уточнение, което лидерът на ГЕРБ направи е, че сигналите обхващат 2009 и 2012 година, а от същия период е и разследването „Ало, Ваньо“.

Припомняме, че разговори между Борисов и тогавашния шеф на Митниците Ваньо Танов беше записан през 2009 г. със съвсем законни специални разузнавателни средства по дело за корупция в митницата в Свиленград. Имаше и записи с Михаил Михов-Мишо Бирата. Тогава бившият премиер нареди на ръководителя на Агенция “Митници” да прекрати проверка срещу бизнесмена за укрити акцизи, защото „е поел ангажимент да не го закача“.

„Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не… Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов – като съм му обещал, че няма да го закачам – няма да го закачам“, заявява Борисов.

„Сега ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената…И има дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. И се оказва, че работи заводът при отнет лиценз“, оправдава се Танов и чинно прибира подчинените си от незаконно работещата фабрика.

Разследването по изтеклите записи стартира през 2011 г., възобновено през 2013 г., когато ГЕРБ не беше на власт и прекратено след година. Интересен факт е, че наблюдаващ прокурор по това разследване е бил Пламен Георгиев, който по-късно направи бърза кариера през управлението на партията – първо бе зам.-министър на правосъдието, а след това шеф на КПКОНПИ.

В същия период бяха огласени и други 3 разговора на Ваньо Танов – два от тях са с Борисов, а един от тях е с директора на Mитницата на летище „София“ Павел Манченко. В тях лидерът на ГЕРБ казва: „Т’ва му е ЕГН-то. Т’ва е едно момче, където рита топка с мене бе, там от Аерогарата…И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той, понеже идва да рита с мене по обед, го преместил на друго място.“ Чуйте:

През 2013 година отново изтекоха скандални записи с премиера, според които той се намесва в уж независимата съдебна система. Те бяха с тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов, Мирослав Найденов и Борисов.

„А неговото дело как го виждаш“, пита Борисов.

„Ами никак не го виждам, защото чувам, че неговият свидетел Симеонов пак е бил отбой след последното си посещение. Без тези показания аз не виждам какво имат реално. Имат онези СРС-та на Калинка“, докладва му Кокинов.

„То там няма нищо“, съгласява се и Найденов. От същия запис е и култовата реплика: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“, с която Кокинов припомня на Борисов неговата роля в избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Изтеклите записи не бяха разследвани нито от прокуратурата на Цацаров, нито от тази Иван Гешев. Беше образувана проверка за автентичността им и за наличието на данни за престъпления против правосъдието и по служба. Набързо бе установено, че те не са в резултат от законно подслушване, и проверките са прекратени.

И това са само част от скандалите през въпросните години. След краткия си коментар днес Борисов оставя гражданите да гадаят и да ровят, за коя точно нередност е бил разпитван.

Навлизане в колата си, Борисов лаконично добави: „за заплаха, че някой ще го ям“. От думите му става ясно, че той е призован по един случай от 2009 година, за който знаем, че анонимен свидетел е казал на настоящия служебен вътрешен министър, че Бойко Борисов е спасил свой министър, като е заплашил този анонимен свидетел, с така наречения „канибалски случай“.

В началото на брифинга пред журналисти бившият премиер направи коментар и за Централната избирателна комисия: „В желанието си да ме унижава вчера, ЦИК ме остави депутат. Само че като депутат не могат да ме викнат тук и заради това си смениха решението посред нощ.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments