Борисов видя в Саудитска Арабия инвеститор в енергетиката на България

0
50
Бойко Борисов и Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Снимка: пресцентър Министерски съвет
Бойко Борисов и Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Снимка: пресцентър Министерски съвет

Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в газопреносната инфраструктура на България. Това стана известно след срещата на премиера Бойко Борисов с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх.

Активизирането на сътрудничеството в сферите на търговията, инвестициите и енергетиката бяха във фокуса на срещата. Двамата подчертаха добрите отношения, които поддържат България и Кралство Саудитска Арабия, съобщиха от правителствения пресцентър.

Външният министър приветства предстоящото откриване на българско посолство в Рабат, а българският премиер посочи, че това допълнително ще засили двустранните ни отношения във всички сфери. „Саудитска Арабия е важен външноикономически партньор на България и за нас е важно да надграждаме потенциала в сферата на инвестициите“, каза Борисов.

Били са обсъдени възможностите за инвестиция от страна на Саудитска Арабия в проекта за изграждане на европейския газов хъб „Балкан“.

„До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от Черно море, където в момента се осъществяват проучвания“посочи премиерът и напомни, че преди седмица Министерският съвет одобри създаването на съвместно дружество между Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments