Борисов: Ще затваряме незабавно магазини, ако има струпване на хора!

0
350
Бойко Борисов
Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

Хранителни магазини ще бъдат затваряни незабавно, ако има струпване на хора по касите или пред търговските обекти. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който даде разяснение за заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев относно мерките, свързани с коронавируса.

За ситуацията по хранителните магазини ще следят от Регионалните здравни инспекции. Ако собственикът не създаде необходимия ред, търговският обект ще преустановява работа.

Както знаете хората не трябва да бъдат на разстояние по-малко от един метър помежду си.

Що се отнася до ресторантите, те могат да работят само за доставки по домовете. Същото важи и за веригите за бързо хранене.

„Колкото повече ограничим движението, толкова по-лесно ще ограничим епидемията.“, подчерта премиерът.

Той съобщи още, че се удължава с 6 месеца срокът за издаване на лични документи на тези граждани, на които им изтичат. Освен това до края на май се удължава срокът за вписването на газовите уредби в големите талони на автомобилите.

Борисов каза още, че ще се създаде организация за доставки по домовете на храни и напитки за тези българи, които са се самоизолирали.

Освен това се подготвя предложение за възнаграждение на лекарите, сестрите и санитарите, които са на първа линия.

Борисов поиска още мерките да бъдат уеднаквени в отделните градове, защото в момента се прилагат по различен начин от отделните кметове.

Премиерът съобщи и, че от вчера Европейската комисия е дала възможност на България да получи държавна помощ и да се варира с европейските фондове, за да бъдат покрити допълнителните разходи, които ще има заради коронавируса.

Борисов благодари на президента Румен Радев, че само за няколко часа е подписал указите за обнародването на извънредните мерки, които бяха приети вчера от парламента. Те предвиждат до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева при нарушаване на задължителната карантина. Тези мерки вече са влезли в сила.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments