Борисов разтревожен от вкарването на „македонско малцинство“ в резолюцията на ЕП

0
114
Бойко Борисов и Буяр Османи
Бойко Борисов и Буяр Османи, Снимка: Facebook

Премиерът Бойко Борисов бил разтревожен от вкарването на „македонско малцинство“ и ОМО Илинден в резолюцията на Европейския парламент за България, която е крайно критична и беше приета вчера.

Днес министър-председателят проведе среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и пред него обяви, че това в никакъв случай не е от полза точно в този момент, когато се търси компромис от историците.

Борисов изрази надежда, че Северна Македония ще получи необходимите уверения от България, за да може да върви по своя път към Европейския съюз, предаде „DarikNews“. Премиерът беше категоричен, че трябва да бъдат направени компромиси така, както много други са ги направили.

Според Борисов сме длъжни пред бъдещите поколения да бъде направено всичко възможно, така че Албания, Северна Македония и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Общността.

Премиерът обяви, че още от днес трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември да има компромисно решение. Именно тогава България и Северна Македония ще ръководят заедно среща като съпредседатели на Берлинския процес.

Борисов декларира, че гражданите на Северна Македония трябва да знаят, че в лицето на България винаги са имали много силна подкрепа и трябва да бъде направено така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който може нашата съседка да премине. Премиерът беше категоричен, че тук политически игрички не трябва да има.

Борисов определи като грях възможността сегашните политически ръководства на двете държави да не успеят да намерят компромис.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments