Борисов: Придобиването на F-16 изразява желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили

0
120
Премиер Бойко Борисов
Снимка: Премиер Бойко Борисов

Днес министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа присъстваха на среща с представители на Lockheed Martin – фирмата, от която страната ни закупи бойни самолети F-16 за нуждите на отбраната. Акцент на мероприятието е било дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ, съобщава “NOVA”. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще. Борисов заяви: 

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО. Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с Lockheed Martin като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера.

В хода на днешната среща Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август тази година, а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе посочено, че епидемичната обстановка през последните месеци е повлияла и върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и Lockheed Martin. В момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. В тази връзка Борисов допълни:

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с Lockheed Martin в дългосрочен план. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments