Борисов пред НАТО: България не е троянски кон на Русия

0
67
Премиерът Бойко Борисов и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, София 03.2019 г. Снимка; пресцентър Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, София 03.2019 г. Снимка; пресцентър Министерски съвет

България търси диалог с Русия, но се стреми да участва в него от максимално силна позиция, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан. И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО, но България е от най-дисциплинираните, лоялни членове на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни поставили„, каза той.

Столтенберг благодари на българския премиер за ангажиментите на страната ни в НАТО и ангажиментите да се заделят повече средства за отбрана. (България не само че е далеч от исканите 2% от БВП, но и не изпълнява системно годишните си ангажименти към НАТО – бел.ред.). За разлика от другите страни – членки на НАТО, парите за военни пенсии у нас не са включени в разходите за отбрана.

Столтенберг отново призова Русия да спазва договора за неразпространение на ракетите със среден и малък обсег. „Не искаме нова Студена война„, каза Столтенберг, но и изтъкна, че и Алиансът също трябва да е готов да инвестира в сигурността, „защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments