Борисов: Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май

0
9960


Управляващите обмислят извънредното положение да бъде премахнато преди 13 май. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който инспектира строежа на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Белкопитово и Буховци.

Той подчерта, че в следващите дни ще бъде направен опит с дисциплина и тренировка, за да се види дали заедно с населението може да се облекчи ежедневието на хората. Борисов е поръчал на юристите да видят как може хем да бъде свалено извънредното положение, хем здравният министър да може да издава заповеди като тази за задължителното носене на маски на обществени места, например.

„Ние много навреме сложихме мерките. И въпреки че една част, но малка, не ги изпълнява, не е достатъчно голяма извадка, за да предизвика такова масово заболяване.“, каза Борисов.

Той подчерта, че има държави, в които мерките не са били приложени навреме и данните по света за заболеваемостта са чудовищни. Борисов обяви още, че извънредното положение не дава големи правомощия на властта, каквито твърдения се появиха. И допълни:

„Досега сме се възползвали, да кажем, че ще има КПП, че ще се носят маски. Реално движението не е ограничено по градовете, в България можеш да излезеш и 50 пъти днес.“

Той напомни, че в други държави е бил въведен и вечерен час, докато у нас това не се е случило.

Що се отнася до възможността да се позволят разходките в парковете на родители с малки деца, той подчерта, че трябва да се направи вход и изход и да не се допускат струпвания на хора. За целта според него трябва да се включат доброволци, които да помагат за реда.

„Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия, дали ако едно семейство се „премести“ в същата среда: на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя.“, каза още той.

Той даде пример с хората, които недисциплинирано са напускали градовете, но са спазвали другите мерки на местата, на които са отишли, като са били само до магазина и обратно в къщите си. От неговите думи стана ясно, че се мисли в посока дали това да не се позволи и, че се разсъждава за отпускане на мерките, за да не психясат хората.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments