Борисов: Няма никакъв миграционен натиск към България!

0
85


Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че няма никакъв миграционен натиск към България. При посещението си в Пловдив той съобщи, че снощи до 22:30 часа е водил разговори по въпроса – два пъти с президента на Турция Реджеп Ердоган и два пъти с външния министър Чавушоглу.

„Понеже много пъти сте ме заяждали за тази моя дипломация, понеже е много модерно да се говори срещу Ердоган. Обаче на нашите граници има нулева миграция.“, каза премиерът.

Той съобщи, че вчера министърът на вътрешните работи Младен Маринов е облетял с хеликоптер границата. Днес същото ще направи и вицепремиерът Красимир Каракачанов. Борисов беше категоричен, че към днешна дата няма нищо по-различно на границата, отколкото преди година или две. И допълни:

„Българските граждани да са спокойни, че нейните моряци и граничари са си на поста. Но не това е решението на проблема.“

Борисов подчерта, че няма нормален човек, който да позволи да се действа със сила срещу бягащите от войната жени и деца. Той определи хуманитарната криза като „жестока“. Близо 1 милион души нямат вода, нямат храна и затова бягат.

Борисов съобщи още, че вчера е било взето решение НАТО да подкрепи действията на Турция и България е била една от най-действащите и настоятелни страни за това. Премиерът напомни, че Ердоган е обявил, че е разговарял по въпроса с Тръмп, Макрон, Меркел и Бойко Борисов. И обяви:

„Не е скромно, но трябва да ви се каже вече, защото ми омръзна!“

От неговите думи стана ясно, че се подготвя голяма среща у нас, на която въпросът да бъде разрешен. В понеделник Борисов ще отиде при Ердоган да договаря и неговите условия. След това ще бъде обявено какви действия ще се предприемат, за да бъде разрешен този процес дълготрайно – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза.

Борисов подчерта, че той не е посредник в този процес, а заинтересована страна, защото българският народ очаква да бъде защитен.

„Защото при тези условия – с коронавируса и тази бежанска вълна, напълно е възможно да изпаднем в криза. За това съм толкова активен. И всички го оценяват.“, каза още той. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments