Борисов: Не е розово бъдещето за въглищните централи!

0
92
Премиер Бойко Борисов
Снимка: Министерски съвет

„Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за „Зелена Европа“. Така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на разговор с енергийни експерти от САЩ. По думите му за страната ни ядрената енергетика е важна за регионалната, националната и европейската енергийна сигурност.

Експертите от Държавния департамент по енергетика на САЩ са в страната ни, така че да бъдат изпълнени на договорености, които са постигнати по време на срещата между премиера с президента Доналд Тръмп във Вашингтон. Борисов е заявил още:

​“Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ – че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето – че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот“.

Според него сътрудничеството между страната ни и САЩ ще укрепи енергийната сигурност на България, както и за диверсификацията на енергийните източници и маршрути, включително чрез внос на втечнен природен газ.

Вчера американските енергийни експерти са посетили площадката на АЕЦ „Белене“. От посещението си в страната ни те трябва да се запознаят и работата на енергийните предприятия у нас.

Енергийният министър Теменужка Петкова е представила на делегацията вчера параметрите на проекта АЕЦ „Белене“. Тя е подчертала опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала „Козлодуй“ при най-високи стандарти на безопасност.

Предстои американските експерти да посетят АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments